Rajčata kromě řady vitamínů a minerálů obsahují důležité antioxidanty lykopen, kyselinu chlorogenovou a rutin, které vzájemně posilují své účinky. Antioxidanty obsažené v rajčatech pomáhají likvidovat volné radikály v těle. Lykopen také působí jako prevence rakoviny a srdečních chorob. Vyskytuje se ve slupkách zralých plodů a lépe se do těla vstřebává po tepelné úpravě, proto jsou zdravé i rajčatové omáčky, polévky i kvalitní kečupy bez přidaného cukru.
Minimum kalorií - maximum živin
Rajčata obsahují velmi málo kalorií (pouze 88 kJ/100g), zato ale spoustu živin. Obsahují také významnou kyselinu listovou, která chybí ženám především v těhotenství. Dále v nich najdeme draslík působící močopudně a na snížení krevního tlaku. Dalšími vitamíny obsaženými v rajčatech jsou vitamíny B, A a C.
Rajčatová polévka s mozzarellou
Také máte rádi kombinaci rajčat, mozzarelly a bazalky? Mám pro Vás skvělý tip na zdravou a výbornou polévku. Dělám jí z pečených rajčat, které polévce dodají výraznější chuť. Ale můžete je klidně jen povařit. Chuť léta je tady!
RECEPT: CAPRESE POLÉVKA
SUROVINY na 2 porce:
Rajčata 500 g
Česnek 1 stroužek
Cibule 1 střední kus
Rajčata pasírovaná 250 ml
Logo Vím, co jím najdete na mozzarelle od společnosti Italat. Splňuje kritéria na obsah rizikových tuků a obsahu sodíku. |
Olivový olej 2 lžičky
Voda 250 ml
Sůl, pepř špetka
Bazalka čerstvá 1 hrst + lístečky na ozdobu
Bobkový list
Citrónová šťáva 1 lžička
Mozzarella 1 koule
POSTUP:
Nejdříve si předehřejeme troubu na 200 °C. Zapékací mísu vyložíme pečícím papírem. Rajčata nakrájíme na osminky a poklademe je slupkou do zapékací nádoby. Poklademe na ně pokrájený jeden stroužek česneku a pokapeme 1 lžičkou oleje. Zlehka osolíme a opepříme. Dáme do trouby péct na cca 30 min. Mezitím si pokrájíme cibuli. Pak si v hrnci rozehřejeme druhou lžičku oleje a cibule orestujeme do hněda. Přidáme bobkový list a také již upečená rajčata i se šťávou v zapékací míse. Chvíli restujeme. Přidáme pasírovaná rajčata a vodu a na mírném ohni vaříme cca 10 min. Na závěr přidáme čerstvou bazalku a lžičku citrónové šťávy. Polévku rozmixujeme do hladka. Před podáváním přidáme natrhanou mozzarellu. Přikusujeme opečené celozrnné pečivo potřené pestem. Lžičku pesta můžeme také přidat na závěr do polévky.
Energetická hodnota 1 porce: 990 kJ
14 g sacharidů
15 g bílkovin
15 g tuků
4 g vlákniny
Autor článku: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psychologFotografie: Tomáš MartínezZdroj: www.vyzivaspol.cz