- Tepelná úprava bohužel nezmírní projev alergie. Tyto bílkoviny jsou velmi odolné vůči tepelnému zpracování i trávicím enzymům.
Mimo jiné je v rybách a korýších přítomen histamin, který bývá také pro citlivé jedince problematický. Věnujte pozornost vysoce průmyslově zpracovaným potravinám, které mohou být na bázi ryb, jako jsou surimi, želatina a jiné.
Není tedy ideální nahradit při štědrovečerní večeři jednu rybu za jinou, protože riziko alergie na jiný druh je vyšší než 50 %. Někteří alergici si mohou místo ryby dopřát korýše, ale často se stává, že osoba s alergií na ryby má též alergii na korýše.
- Zaměňte raději druh masa a připravte třeba krůtí řízek.
- Rybí polévku nevařte a zvolte třeba tradiční hovězí vývar s játrovými knedlíčky.
Pozor - je-li při vaření přítomen silný alergik, mohou ho potrápit i výpary z vaření ryb.
Alergen: OŘECHY A SEMENA
Během Vánoc se s ořechy a různými semínky setkáte denně. Mimo cukroví a připravené mističky bývají skryty v průmyslově zpracovaných potravinách. Nezapomínejte ani ve shonu před Vánoci číst složení na etiketách všech potravin. Při manipulaci s ořechy buďte pozorní a předejděte kontaminaci jiných potravin. Dbejte zvýšené čistoty, aby také nedošlo ke znečištění používaných povrchů a nádobí v kuchyni. Ořechy jsou totiž ještě silnějším alergenem než ryby. Reakce po expozici tímto alergenem je velmi krátká, dostaví se za 3 minuty.
Často dochází ke zkříženým reakcím mezi pylovými alergeny a alergeny ořechů. Zkřížená alergie se objevuje také mezi jednotlivými druhy ořechů, proto nelze vyměnit jeden druh za jiný.
- Ořechy je možné nahradit semínky. Trpí-li jedinec také alergií na semínka, můžete je zkusit nahradit vločkami upraženými na másle.
- Alergeny eliminujte a vybírejte tedy takové druhy cukroví a pokrmů, ve kterých nejsou. Krémy, saláty či ozdoby na chlebíčky z ořechů a semínek jednoduše vynechejte.
Alergen: OVOCE
Alergii na ovoce mohou vyvolávat jak naše lokální plody, tak ty exotické. Právě exoty se nejčastěji vyskytují na vánočních ovocných mísách.
Výjimkou nejsou zkřížené alergie s pyly, dřevinami, ale i zeleninou a některými ořechy.
- Kromě kusového ovoce nesmí alergik ani čerstvé džusy.
Překvapivě i takový banán spadá mezi potraviny vyvolávající alergii. Některým jedincům může vadit i pouhý dotyk s ovocem, takový alergik by neměl tyto plody mýt ani krájet.
Alergen: CELER A JINÁ ZELENINA
Celer ve vánočním menu můžete nalézt například v bramborovém salátu, svíčkové, polévce nebo třeba v pomazánce. Je přidáván také do kořenících směsí, proto je lepší používat jednotlivá koření. Použijete-li směs, nezapomeňte si přečíst složení.
- Celer je možné buď nahradit, nebo vynechat. Rozhodnete-li se o náhradu, zkuste za něj zpracovat tuřín, bílou ředkev či kedlubnu.
U zeleniny též často dochází ke zkříženým alergiím mezi pyly a zeleninou nebo mezi různými druhy zeleniny. Všichni mají společnou hlavní bílkovinu, která způsobuje alergickou reakci. Bílkoviny zeleniny jsou termolabilní, to znamená, že se rozloží za vyšších teplot, a tak někteří alergici mohou tepelně upravenou zeleninu konzumovat. Někdy dokonce postačí zeleninu oloupat.
Přečtěte si také první díl našeho seriálu Vánoce pro alergiky.
Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: https://www.szpi.gov.cz/clanek/ochrana-spotrebitelu-pred-alergennimi-potravinami-oznacovani-alergennich-slozek.aspx
https://www.nzip.cz/clanek/363-alergie-na-vejce-ryby-koryse-a-dalsi-potraviny
https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92098.aspx
ZLATOHLÁVEK, Lukáš a kol. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, s. r. o., 2016. ISBN 978-80-88129-03-5.