O zdraví 25. 7. 2024 | redakce Vím, co jímredakce Vím, co jím

Bolí vás záda? Začněte u chodidel

Bolest zad patří mezi nejčastější zdravotní problémy. Uvádí se, že zkušenost s bolestí zad má během svého života až 90 % dospělé populace. A to rozhodně není málo. Příčiny mohou být různé, ať už jde o sedavý životní styl, nedostatek pohybu, nebo přetěžování určitých partií. Co když je ale kořen problému ve vašich chodidlech?

Bolí vás záda? Zaměřte se na chodidla
Stock photos: Andrii Iemelianenko/Shutterstock.com

S bolavými zády se u svých klientů běžně setkává i Václav Rázl z Fyziofitness Černošice, kterého lidé často vyhledávají jako poslední záchranu před operací.

„Hned na začátku se jich ptám, co dělali na rehabilitaci se svými chodidly. Odpověď zatím vždycky byla stejná – nic. Což je velká škoda, protože k odstranění problémů se zády je naprosto klíčové mít vzpřímená a aktivní chodidla. Tak se nám podaří snížit tlak na obratle, a tím i na jejich klouby a prostory mezi nimi.“

Nepodceňujte nožní klenbu

Pro zdraví páteře je důležité, aby chodidla měla dostatečný prostor v botě. Boty s mohutnou a tvarovanou podrážkou, které svírají prsty k sobě, zabraňují aktivitě chodidel a jejich správnému postavení. Impulzu ke vzpřímení mohou rovněž bránit vložky do bot.

„Pokud pasivně podpoříme klenbu nožní, vytvoří se na ní pevný bod pro svaly chodidla a bérců, které se pak stahují ke středu nohy a vzniklá klenba bohužel ztratí svoji pružnost. A my naopak potřebujeme vytvořit pevné body pro svalovou činnost na periferiích nohy, tedy na jejích okrajích, především na hlavičkách nártních kostí,“ pokračuje odborník.

Posilování samotných zad nestačí

Je častou polopravdou, že posilování svalů zad a středu těla samo o sobě pomůže snížit tlak na meziobratlové ploténky. Václav Rázl upozorňuje:

„V tomto případě se páteř sice stabilizuje, ale zároveň je zabráněno jejímu pohybu. Je to podobné jako s chodidly, na odstranění bolesti zad se aplikuje posilování zádových a břišních svalů bez ohledu na to, že stažené svaly brání přirozenému pohybu a vzpřímení. A přitom pohyb mezi obratli, který přináší pravidelné odlehčení a snižování tlaku působícího shora, je nejdůležitějším nástrojem pro regeneraci meziobratlových plotének a celé páteře.“

muž u fyzioterapeutaJe důležité, aby posilování svalů trupu probíhalo v rámci celotělových pohybových vzorců a s důrazem na správné opory v končetinách. Jak uvádí odborník, břišní svaly pomáhají podepírat trup směrem nahoru se svalovým tahem k žebrům a příčný břišní sval zajišťuje stabilitu v dokonalé koordinaci s bránicí a se svaly ovlivňujícími klíčové klouby - tedy ramena a kyčle a se svaly pánevního dna. Pak je zajištěna perfektní celotělová harmonie, která přináší na jedné straně stabilitu a pevnost, na druhé straně umožňuje pohyb všech segmentů těla včetně chodidel a páteře.

Jak docílit pevnosti a pružnosti?

Pro správnou funkci těla je klíčové zajistit, aby různé části těla, jako jsou žebra, lopatky, kyčelní klouby a pánev, pracovaly v harmonii.

„Naší nervové soustavě musíme vytvořit správné podmínky. Jedná se například o nastavení kostí chodidel - zánártních kostí, především vzájemné postavení patní a hlezenní kosti, jejichž hlavním posláním pro harmonii nohou a celého těla je zajistit stabilitu a kostěnou klenbu nohou. Náš nervový systém dále potřebuje od nás správné informace, aby věděl, co zamýšlíme. Vše pak nastaví takovým způsobem, aby byl následný pohyb vykonám co nejkvalitněji,“ doplňuje Václav Rázl.

Praktické cvičení celotělové souhry

Pojďme si vyzkoušet rozdíly mezi vědomým zpevněním těla a s použitím informací pro mozek. Stoupněte si proti zrcadlu a prohlédněte si, jak stojíte, kde máte hlavní váhu na chodidlech a jakým způsobem dýcháte.

1. Vědomé zpevnění těla (bez přirozených svalových souher)

Zpevněte břišní a hýžďové svaly, táhněte ramena dozadu a lopatky dolů. Hlavu vytahujte temenem vzhůru v prodloužení páteře. Patrně pocítíte horší stabilitu těla a obtížnější dýchání. Možná se vám i zvětšila hrudní kyfóza a ramena se stočila vpřed.

2. Použití informací pro mozek (máte ideu pohybu)

Pomyslete na zvednutí hlezenní kosti, která se nachází mezi vnitřním a vnějším kotníkem (hlavičky holenní a lýtkové kosti) nad kost patní. Nic nevytáčejte, nezatahujte kolena ani kyčle, zkuste to zařídit jen v chodidle bez velkého úsilí. Zároveň se zaměřte na nějaký předmět ve vašem zorném poli. Jenom si dejte pozor, aby vaše pánev nebyla vystrčená vpřed. Zároveň si pohlídejte hrudní kost, aby vám netrčela dopředu.

„Pak už stačí se jen zadívat na zmiňovaný předmět a tělo se nastaví zcela odlišně než v prvním případě. Stabilita těla se výrazně zlepší, dýchání se stane volnějším a hlubším a váha nad chodidly se přesune do jejich přední části. Chodidla nyní pruží a zároveň s nimi pérují i páteř a žebra. Nyní můžeme očekávat i zlepšení přenosu síly z dolních končetin do celého těla,“ dodává Václav Rázl, autor ideomotorické terapie.

Tipy pro úlevu od bolesti zad

  • Snažte se vytvořit vhodné podmínky pro napřímení páteře.
  • Pánev si srovnejte do osy nad kotníky (spojení tarzálních a bércových kostí), nevystrkujte hrudní kost dopředu a věnujte péči svým chodidlům.
  • Nepoužívejte příliš těsné boty a nechte chodidlům prostor. Nesnažte se jim vše ulehčit a donutit je k pasivitě.
  • Obraťte se na odborníka, který vám z počátku pomůže a vy pak už budete moci vykračovat po zvolené cestě sami.
Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: Václav Rázl z Fyziofitness




Mohlo by vás také zajímat: