Doporučený příjem soli pro dospělé dle WHO je kolem 5 gramů za den, nicméně celosvětově většina lidí pravidelně konzumuje 9-12 gramů, často i více. To může přispívat k vyššímu krevnímu tlaku a zvyšovat riziko srdečních onemocnění a mrtvice.
Strava s vysokým obsahem soli způsobuje v těle stres, tvrdí studie
O škodlivosti vysokého příjmu soli na naše zdraví se hovoří často. Přispívá k hypertenzi, srdečně cévním onemocněním, škodí ledvinám i žaludku. Nyní nová studie, s níž přišli odborníci z edinburské univerzity, ukazuje, že strava s vysokým obsahem soli může mít vliv i na naše duševní zdraví.
Tato zdravotní rizika, respektive účinky na srdce a oběhový systém byly již jasně prokázány. O vlivu stravy s vysokým obsahem soli na chování člověka se dosud ale vědělo jen málo.
Slaná potrava zvyšuje stresu
Odborníci z edinburské univerzity se rozhodli tento vliv zkoumat a použili k výzkumu myši, které přirozeně konzumují potravu s nízkým obsahem soli, a podávali jim potravu s vysokým obsahem soli, která odrážela příjem typický pro lidi.
Zjištěním bylo nejen to, že se zvýšila hladina klidového stresového hormonu, ale hormonální reakce myší na enviromentální stres byla dvojnásobná než u myší, které měly normální stravu. Příjem soli zvýšil aktivitu genů, které v mozku produkují proteiny řídící reakce organismu na stres.
Závěr je takový, že strava s vysokým příjmem soli zvyšuje hladinu stresového hormonu o 75 %. Odborníci doufají, že zjištění podpoří revizi politiky veřejného zdraví týkající se spotřeby soli, které povede k jasnému cíli, a sice snížit množství soli ve zpracovaných potravinách.
„Jsme to, co jíme, a pochopení toho, jak jídlo s vysokým obsahem soli mění naše duševní zdraví, je důležitým krokem ke zlepšení pohody. Víme, že jíst příliš mnoho soli poškozuje naše srdce, krevní cévy a ledviny. Tato studie nám nyní říká, že vysoký obsah soli v našem jídle také mění způsob, jakým náš mozek zvládá stres,“ uvedl prof. Matthew Bailey z edinburské univerzity.
Autoři výzkumu uvedli, že již probíhají další studie, aby pochopili, zda vysoký příjem soli vede k dalším změnám chování, jako je úzkost a agrese.
Vliv vysoce zpracovaných potravin na duševní zdraví
Studie souvisí s podobnými zjištěními u dospělých, konzumujících větší množství vysoce zpracovaných potravin. Američtí výzkumníci prokázali, že jedinci, kteří konzumovali ve velké míře vysoce zpracované potraviny ve srovnání s těmi, kteří konzumovali minimální množství, měli statisticky významný nárůst nepříznivých duševních příznaků, jako jsou mírné deprese či úzkostné stavy. Zjištění z této studie lze podle nich zobecnit na všechny západní země s podobným příjmem vysoce zpracované stravy.
„Průmyslové zpracování potravin snižuje jejich nutriční hodnotu a současně zvyšuje počet kalorií, protože tyto potraviny mívají vysoký obsah přidaného cukru, nasycených tuků a soli, ale jen nízký obsah bílkovin, vlákniny, vitamínů, minerálů a fytochemikálií," udává jeden z autorů studie Eric Hecht, M.D., Ph.D.