O zdraví 2. 9. 2024 | Monika PoledníkováMonika Poledníková

Top 5 vitálních hub pro zdraví fyzické i duševní

Houby nejsou jen lahodnou součástí jídelníčku, ale mohou také výrazně přispět k našemu zdraví. Vitální houby – hlíva, shiitake, reishi, cordyceps nebo korálovec – fungují jako imunomodulátory, což znamená, že posilují náš imunitní systém. Tělu dodávají cenné živiny a mohou pomoci při řešení různých zdravotních problémů. Ať už je konzumujeme jako součást pokrmů nebo ve formě doplňků stravy, jejich přínosy pro naše zdraví jsou nepopíratelné.

Stock photos: Coryn/Shutterstock.com

Hlíva ústřičná: Elixír věčného mládí

Hlíva ústřičná je významná léčivá houby a skvělá potravina pro přípravu zdravých pokrmů pro labužníky. Je populární v mnoha zemích světa. Japonsky se nazývá hiratake a čínsky pinggu. Svou barvou i tvarem připomíná větší ústřice, odtud pochází i její druhové pojmenování. V našich klimatických podmínkách sice vyrůstá celá řada zdraví prospěšných hub, ale hlíva ústřičná všechny předčí díky unikátním léčivým a blahodárným účinkům, jimiž ovlivňuje lidský organismus. Je to pravý zázrak ve světě hub a skutečný elixír věčného mládí.

Hlíva ústřičná patří mezi houby s vysokou nutriční hodnotou a umí si poradit s celou řadou zdravotních potíží. Je to cizopasná houba žijící na kmenech stromů, ze kterých čerpá zdraví prospěšné látky. Má nízkou energetickou hodnotu, obsahuje 90 procent vody a je chudá na tuky. Ukrývá však spoustu bílkovin, je proto vhodná jako ingredience ve vegetariánském a veganském jídelníčku.

Co se účinných látek týče, obsahuje lektin, který má společně s polysacharidy betaglukany a pleuranem široké spektrum příznivých účinků na lidský organismus. Velmi cenný je obsah vlákniny tvořený hlavně chitinem, který zachycuje cholesterol. Poměrně vysoký je i obsah vitamínů, zvlášť pak vitamínů skupiny B. Hlíva obsahuje také vitamíny C, E, K a vitamín D2. Z minerálních látek je pak zdrojem železa, draslíku, vápníku, fosforu, hořčíku a ze stopových prvků pak zinku, selenu, boru a jódu.

  • Hlíva ústřičná je pokladem mezi houbami a jednoznačně patří mezi velmi účinné prostředky na podporu imunity. Připravují se z ní prášky, tinktury i masti. Má silné protizánětlivé, antivirové, antibakteriální a protiplísňové účinky. A díky betaglukanům patří mezi silné protirakovinné prostředky. Betaglukany jsou však skvělé například i pro sportovce. Zlepšují výkon, urychlují regeneraci a uvolňují ztuhlost kostí, svalů a šlach.

Houževnatec jedlý neboli shiitake

shiitake na talířiJe to lupenatá dřevní houba, která vytváří plodnice o průměru 5-10 cm. Ve 100 g sušiny obsahuje shiitake zhruba 20 g bílkovin, ve kterých se vyskytuje všech osm pro náš organismus nepostradatelných aminokyselin. Zvláště vysoký je obsah leucinu a lysinu. Dále je přítomen alkaloid eritadenin, asi 3 g tuku a velmi cenné jsou vitamíny skupiny B. Z minerálních látek hlavně vápník a fosfor. Další účinnou složkou jsou polysacharidy, zvláště lentininy, které spolu s látkami bílkovinné povahy interferonem a interkininy mají význam v imunitním systému organismu. Zabraňují například množení virů, ale zároveň podporují i imunitní funkce těla.

  • Konzumace této houby také snižuje krevní tlak a prostřednictvím specifické látky eritadeninu rovněž množství škodlivého cholesterolu v krvi. Velmi povzbudivé jsou výsledky u rakoviny. Protinádorové účinky má opět především polysacharid lentinin. Výtažek z houby shiitake se využívá také ke snížení toxických účinků chemoterapie či radioterapie na zdravé tkáně a na celkové posílení imunitního systému. Vědecky potvrzený je i účinek proti chřipkovému viru, rýmě a nachlazení. Výtažek pomáhá při žaludečních vředech, diabetu, ale i žlučníkových kamenech a chudokrevnosti. A hovoří se také o pozitivních účincích houby při léčbě nemocných AIDS, kdy její výtažky zamezují destrukční činnosti viru HIV na buňku za současné podpory imunity.

Lesklokorka leská čili reishi: Houba nesmrtelnosti

reishi - houba a tabletyJde o populární houbu, kterou tradiční čínská medicína využívá tisíce let. Vždy byla považována nejen za přírodní léčivo, ale rovněž jako účinná prevence. Právě tím si vysloužila titul „houba nesmrtelnosti“. Čínská medicína reshi využívá jako tonikum a výhodou je, že ji můžeme konzumovat pravidelně, což je dokonce i doporučováno.

  • Reishi pomůže v období nadměrného stresu, při úzkostech, únavě či traumatech. Je to ale i účinné antivirotikum a antibiotikum. Její „um“ ocení také alergici, neboť snižuje množství alergických reakcí. A rovněž umí účinně snižovat krevní tlak. Ostatně i studie potvrzují, že reishi působí proti alergiím, infekcím, posiluje obranyschopnost organismu a léčí autoimunitní i srdeční choroby.

Housenice čínská alias cordyceps

Cordyceps má obzvlášť dlouhou historii v čínské a tibetské medicíně. Jde o medicinální houbu, která je uctívaná pro své silné účinky proti stárnutí a zdraví prospěšné vlastnosti. Zejména je skvělá při podpůrné léčbě astmatu, cukrovky a dokonce i erektilní dysfunkce. Ostatně moderní vědecké výzkumy její léčivé účinky jen potvrzují.

  • Jednou z klíčových složek housenice jsou polysacharidy. Díky nim má houba protinádorové, antidiabetické, radioprotektivní a protidestičkové účinky. Houba dokáže zvýšit odolnost vůči únavě a dokonce podpoří sportovní výkon u sportovců. Její účinky jsou podobné známějšímu ženšenu. Z prokazatelně pozitivních účinků housenice na lidský organismus lze rozhodně zmínit posílení imunity, zpomalení stárnutí, zbystření mysli, regulaci hladiny cukru v krvi, podporu kardiovaskulárního systému i duševního zdraví a v neposlední řadě i klidnější spánek a eliminaci spánkových poruch.

Korálovec ježatý jako lví hříva

korálovec ježatýOznačení „lví hříva“ je pro tuto houbu typické. Dá se říci, že hřívu lva svým způsobem připomíná. Případně je možná ještě asociace s lidským mozkem. A rozhodně ne náhodou. Právě korálovec ježatý má široké spektrum blahodárných přínosů právě pro zdravé fungování našeho mozku. Studie, které v tomto směru probíhaly, jsou doslova ohromující. Rovněž se zjistilo, že korálovec zcela vyniká svou antioxidační aktivitou. Pečuje o zažívací ústrojí, léčí žaludeční vředy a likviduje bakterie i záněty v těle. Je to i silný imunostimulátor.

  • Je jedničkou v léčbě neurologických poruch. Dokáže si poradit se spoustou diagnóz, jako jsou například deprese, úzkosti, Alzheimerova či Parkinsonova choroba. Silné jsou především dvě složky: hericenony a erinaciny, které společně stimulují slučování proteinu nazývaného nervový růstový faktor. Ten podporuje růst nových nervových buněk a chrání ty již existující. Nervy v mozku i v těle chrání před degenerací spojenou se stárnutím. Dále pak umí chránit kardiovaskulární systém, má protinádorové vlastnosti, likviduje záněty v těle, zlepšuje trávení a je to silný antioxidant.

V kuchyni je pak často využíván jako náhražky masa. Jeho chuť je přirovnávána například k humrům. Navíc obsahuje spoustu bílkovin a také vitamín B12.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací:
MANDŽUKOVÁ, Jarmila, 10 zázračných přírodních léků, Start, Benešov, 2018
VALÍČEK, KOKOŠKA, HOLUBOVÁ, Léčivé rostliny třetího tisíciletí, Start, Benešov, 2001




Mohlo by vás také zajímat: