Mandle obsahují řadu vitaminů a minerálních látek, příkladem je již zmíněný vitamin E, vitaminy B skupiny, z minerálních látek hořčík draslík, zinek, fosfor a železo. Mandle dobře sytí, obsahují totiž značné množství bílkovin (ve 100 g je 21,2 g) a vlákniny (ve 100 g je 12,2 g. Banány jsou významným zdrojem draslíku, vitaminu B6 a přispívají i k celkovému příjmu vlákniny (ve 100 g najdeme 2,6 g vlákniny).
Banánové muffiny s mandlemi
Banánové muffiny jsou potěšením nejen pro chuťové buňky, ale díky obsaženému draslíku, antioxidačně působícímu vitaminu E a vláknině i pro srdce.
Suroviny
mouka polohrubá | 300 g |
banány (4-5 ks) | 550 g |
vejce 2 ks | 100 g |
mandle mleté | 80 g |
kypřící prášek | 2 g |
Flora gold | 150 g |
cukr krystal | 170 g |
studená voda | 1 dcl |
jedlá soda (lžička) | 4 g |
sůl | 3 g |
Postup
Banány rozmačkáme v míse s vodou. Ve druhé míse vyšleháme cukr s tukem, přidáme vejce a vyšleháme do pěny. Poté přidáme banány, a ještě alespoň ½ minuty šleháme. Následně vsypeme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Důkladně promícháme, a nakonec vsypeme sekané mandle. Směsí plníme silikonové muffinové košíčky (směs vystačí na 40 malých košíčků; do jednoho košíčku přijde 1 polévková lžíce směsi). Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
40 ks | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 96 | 282 | 3 820,4 | max 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 2 | 5,4 | 73,8 | - |
sacharidy | g | 13 | 37,8 | 511,9 | - |
z toho cukry | g | 6 | 17,8 | 241,1 | - |
tuky | g | 4 | 12,2 | 165,4 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1 | 2,6 | 34,7 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0.4 g/100 g |
vláknina | g | 1 | 2,4 | 32,3 | - |
přidaný cukr | g | 4 | 12,6 | 170 | ≤ 20 g/100 g |
sůl | g | 0 | 0,292 | 3,954 | ≤ 1 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (moučník).