Recepty 21. 6. 2018 | PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Banánové muffiny s mandlemi

Banánové muffiny jsou potěšením nejen pro chuťové buňky, ale díky obsaženému draslíku, antioxidačně působícímu vitaminu E a vláknině i pro srdce.

Banánové muffiny s mandlemi Foto:Karolína Alexiová

Mandle obsahují řadu vitaminů a minerálních látek, příkladem je již zmíněný vitamin E, vitaminy B skupiny, z minerálních látek hořčík draslík, zinek, fosfor a železo. Mandle dobře sytí, obsahují totiž značné množství bílkovin (ve 100 g je 21,2 g) a vlákniny (ve 100 g je 12,2 g. Banány jsou významným zdrojem draslíku, vitaminu B6 a přispívají i k celkovému příjmu vlákniny (ve 100 g najdeme 2,6 g vlákniny). 

Suroviny

mouka polohrubá   300 g
banány (4-5 ks) 550 g
vejce 2 ks 100 g
mandle mleté 80 g
kypřící prášek  2 g
Flora gold 150 g
cukr krystal 170 g
studená voda 1 dcl
jedlá soda (lžička) 4 g
sůl 3 g

Postup

Banány rozmačkáme v míse s vodou. Ve druhé míse vyšleháme cukr s tukem, přidáme vejce a vyšleháme do pěny. Poté přidáme banány, a ještě alespoň ½ minuty šleháme. Následně vsypeme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Důkladně promícháme, a nakonec vsypeme sekané mandle. Směsí plníme silikonové muffinové košíčky (směs vystačí na 40 malých košíčků; do jednoho košíčku přijde 1 polévková lžíce směsi). Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C. 

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

40 ks
energetická hodnota (kcal) kcal 96 282 3 820,4 max 110 kcal/porci
bílkoviny g 2 5,4 73,8 -
sacharidy g 13 37,8 511,9 -
z toho cukry g 6 17,8 241,1 -
tuky g 4 12,2 165,4 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 1 2,6 34,7 ≤ 6 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.4 g/100 g
vláknina g 1 2,4 32,3 -
přidaný cukr g 4 12,6 170 ≤ 20 g/100 g
sůl g 0 0,292 3,954 ≤ 1 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (moučník). 





Mohlo by vás také zajímat: