Bulgur se vyrábí z celozrnné pšenice, je proto bohatým zdrojem vlákniny i některých vitaminů a minerálních látek. Květák a mrkev jsou také zdrojem vlákniny i dalších prospěšných látek. Vyzkoušejte tuto variantu pečené zeleniny, oproti vařené zelenině má výraznější chuť. Každé hlavní jídlo nezapomeňte doplnit nějakým zdrojem bílkovin, zde se hodí nejlépe tofu. Kari dodá pokrmu skvělou orientální chuť, využít můžete ale i jiné vaše oblíbené koření.
Bulgur s pečenou zeleninou a tofu
Bulgur s pečenou zeleninou si můžete připravit k večeři nebo lehčímu obědu, hodí se skvěle i jako oběd do krabičky do práce či do školy. A pochutnají si na něm i vegetariáni!
Suroviny
bulgur | 220 g |
květák | 600 g |
mrkev | 600 g |
cibule jarní | 60 g |
řepkový olej | 40 g |
tofu natural | 160 g |
sůl | 4 g |
pepř | 1 g |
zázvor mletý | 5 g |
Postup
Mrkev a květák očistíme a nakrájíme na menší kousky. Promícháme s olejem a kořením dle chuti. Zeleninu dáme péct do trouby na 180 °C, dokud není měkká. Na závěr přidáme ještě na kostičky nakrájené tofu. Bulgur uvaříme podle návodu na obale, smícháme s pečenou zeleninou a přidáme pokrájenou jarní cibulku.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 430 | 102 | 1 719,6 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 17,8 | 4,2 | 71,4 | - |
sacharidy | g | 57,6 | 13,6 | 230,5 | - |
z toho cukry | g | 8,1 | 1,9 | 32,3 | - |
tuky | g | 14,8 | 3,5 | 59 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,6 | 0,4 | 6,3 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 15 g/100 g |
vláknina | g | 18,7 | 4,4 | 74,7 | ≥1,2 g/100 g |
sůl | g | 1,6 | 0,368 | 6,219 | ≤ 10,875g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).