Tento výborný a zdravý dip můžete použít k zelenině či masu, jako omáčku k těstovinám nebo jako pomazánku na pečivo. Je velmi jednoduchý na přípravu, jen rozmixujete pečené papriky, česnek, avokádo a olivový olej. Pro sýrovou příchuť jsem přidala lahůdkové droždí, které celému dipu doplní i zdravé bílkoviny, vlákninu a vitamíny.
Cizrnové krekry s paprikovo avokádovým dipem
Vyzkoušejte tento výborný dip z pečených paprik, česneku a avokáda a k tomu křupavé bezlepkové krekry z cizrnové mouky.
Krekry z cizrnové mouky jsou výbornou alternativou kupovaných krekrů a komu nevadí typická chuť cizrnové mouky, je tento recept vhodný i pro bezlepkovou dietu, protože cizrnová mouka neobsahuje lepek. Obsahuje však oproti klasické pšeničné mouce vlákninu, vitamíny skupiny B, železo, draslík a vápník.
Suroviny
Na dip:
paprika čerstvá | 600 g |
avokádo | 200 g |
olej olivový | 20 g |
citronová šťáva | 20 g |
česnek | 20 g |
sůl | 2 g |
pepř | 2 g |
droždí lahůdkové | 20 g |
Na krekry:
mouka cizrnová | 150 g |
olej olivový | 10 g |
semínka sezamová | 10 g |
kypřící prášek | 5 g |
sůl | 1 g |
Postup
Papriky zbavíme jádřince a rozpůlené dáme na plech a do trouby na 200 ° C na 20-30 minut, až slupka zčerná. Pak papriky dáme do mísy a přikryjeme talířem, aby se zapařily a šly pak snadno oloupat. Po chvilce papriky vyndáme a oloupeme spálenou slupku. Dáme je do mixéru, kam přidáme vydlabané avokádo, stroužky česneku, olivový olej, šťávu z citrónu, sůl a pepř. Mixujeme úplně dohladka.
Na krekry si přesypeme cizrnovou mouku do mísy a přidáme olivový olej, kypřící prášek, sezamová semínka a sůl. Postupně přidáváme do těsta cca 6 polévkových lžic vlažné vody, aby výsledné těsto bylo nelepivé. Rukama důkladně prohněteme a v případě potřeby přisypeme mouky či vodu. Těsto pak dáme na pečící papír a rozválíme válečkem na tenkou placku, kterou pak kráječem na pizzu nebo nožem pokrájíme na čtverečky. Přendáme do trouby a pečeme na 180 ° C 10-15 minut dozlatova.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
3 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 516,2 | 146,1 | 1548,5 | max 350–550 kcal/porci |
bílkoviny | g | 19,4 | 5,5 | 58,3 | - |
sacharidy | g | 51,7 | 14,6 | 155 | - |
z toho cukry | g | 15 | 4,3 | 45,1 | - |
tuky | g | 26 | 7,4 | 78 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 3,6 | 1 | 10,9 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 16,7 | 4,7 | 50 | ≥ 1,4 g/100 g |
sůl | g | 1,6 | 0,4 | 4,7 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3,0 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehký oběd).