Skyr je fermentovaný mléčný výrobek a je skvělým zdrojem prospěšných bakterií. Vyznačuje se vysokým množstvím bílkovin a vápníku, mimořádně nízkým obsahem tuku, velmi hustou konzistencí a nakyslou chutí.
Čokoládové kuličky ze skyru a vloček
Zdravé čokoládové kuličky? Ano, i takové existují! A potěšíte jimi nejen sebe, ale určitě i své děti a ostatní členy rodiny.
Ovesné vločky pak budou v receptu sloužit především jako zdroj komplexních sacharidů a vlákniny.
Hořká čokoláda a banán kuličky jednak skvěle ochutí, a zároveň doplní i potřebné vitamíny a minerální látky.
Suroviny
bílý skyr | 100 g |
banán | 80 g |
hořká čokoláda 70% | 50 g |
ovesné vločky | 50 g |
lískové ořechy | 30 g |
holandské kakao | 5 g |
Postup
- Čokoládu rozpustíme na vodní lázni, necháme mírně zchladnout a postupně vmícháme do skyru.
- Banán rozmačkáme vidličkou a přidáme ke skyru.
- Přidáme namleté ovesné vločky, důkladně rozmícháme a dáme do lednice ztuhnout.
- Z hmoty tvarujeme kuličky, doprostřed každé kuličky zabalíme oříšek.
- Hotové kuličky obalíme v kakau nebo mletých oříšcích a skladujeme v lednici.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
15 porcí | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 57,1 | 271,9 | 856,61 | 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 2,4 | 11,3 | 35,54 | - |
sacharidy | g | 5,2 | 24,8 | 78,05 | - |
z toho cukry | g | 2,1 | 10,2 | 32,09 | - |
tuky | g | 2,9 | 13,9 | 43,64 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,0 | 4,7 | 14,67 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
vláknina | g | 1,2 | 5,6 | 17,61 | |
sůl | g | 0 | 0,1 | 0,2 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).