Rýže je zdrojem komplexních sacharidů, pokud zvolíte verzi natural, obsahuje i významné množství vlákniny a široké spektrum minerálních látek a některých vitamínů (zejména skupiny B). Tofu je pro svůj vysoký obsah bílkovin vyhledávanou složkou stravy vegetariánů a veganů. Určitě se ale vyplatí ho občas do jídelníčku zařadit, i když patříte mezi „masožravce“. Tofu obsahuje i cenné vitamíny a minerální látky. Hrášek a cuketa dodají také celou řadu potřebných mikroživin a sezamová semínka obohatí pokrm svým obsahem nenasycených mastných kyselin.
Recepty 22. 1. 2020 | Ing. Hana Pávková Málková
Rýže s tofu, hráškem a cuketou
Dnes si uvaříme bez masa. Snadno, rychle a barevně!
Suroviny
uzené tofu | 200 g |
dlouhozrnná rýže natural (v suchém stavu) | 120 g |
cuketa | 240 g |
hrášek | 100 g |
sezamová semínka | 10 g |
sójová omáčka | 10 g |
řepkový olej | 6 g |
Postup
- Rýži uvaříme dle návodu na obale.
- Cuketu nakrájíme a orestujeme na troše řepkového oleje, po chvíli přidáme i hrášek (čerstvý nebo mražený) a uvařenou rýži a chvíli restujeme, na závěr dochutíme sójovou omáčkou.
- Tofu nakrájíme na plátky a opečeme na pánvi z obou stran, přidáme k rýži, posypeme sezamovými semínky a podáváme.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
2 porce | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 454,1 | 112,8 | 908,2 | 400 - 700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 20,8 | 5,2 | 41,7 | - |
sacharidy | g | 59 | 14,6 | 117,9 | - |
z toho cukry | g | 5,8 | 1,4 | 11,5 | - |
tuky | g | 14,7 | 3,7 | 29,4 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,8 | 0,4 | 3,5 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 4,8 | 1,2 | 9,7 | ≥ 1,2/100 g |
sůl | g | 1,1 | 0,3 | 2,2 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3,0 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).
Mohlo by vás také zajímat: