Recepty 11. 1. 2023 | Pavla VomastkováPavla Vomastková

Domácí krémový hummus

Příprava této skvěle ochucené pomazánky z cizrny vám nezabere více jak pět minut. Ano, během takto krátké doby vykouzlíte lahodnou pochoutku, kterou si můžete jen tak namazat na chleba či topinku, nebo ji použít jako dip k nakrájené zelenině či nachos, anebo jako doplněk oblíbené buddha bowl.

Foto: Pavla Vomastková
  • Cizrna, která tvoří základ tohoto receptu, je skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny a komplexních sacharidů, ale také vitamínů skupiny B, vápníku a železa. Má nízký glykemický index.
  • Základní recept na hummus si můžete dle libosti dochutit či „obarvit“, skvěle se hodí například kari koření, kurkuma či vařená červená řepa.

Ingredience: 1 porce

cizrna v plechovce 400 g 
2 lžíce tahini pasty 24 g 
2 stroužky česneku 6 g 
šťáva z 1 citronu 20 g 
1 lžička římského kmínu 6 g 
1 lžička sladké papriky 6 g 
1/4 lžičky kajenského pepře 1,5 g 

Postup 

  1. Cizrnu slejeme.
  2. Společně s tahini, česnekem, citronovou šťávou a kořením rozmixujeme dohladka.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

1 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  494 104  494 350-550 kcal/porci
bílkoviny g  24,2 5,1  24,2  -
sacharidy g 47,2  9,9  47,2  -
   z toho cukry g  4,5 0,9  4,5  -
tuky g  21,1 4,4  21,1  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  2,6 0,5  2,6  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g 14,7  3,1  14,7  ≥ 1,4 g/100 g
sůl g  4,21 0,88  4,21  ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pokrmy určené k přesnídávce).



Mohlo by vás také zajímat: