- Cizrna, která tvoří základ tohoto receptu, je skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny a komplexních sacharidů, ale také vitamínů skupiny B, vápníku a železa. Má nízký glykemický index.
- Základní recept na hummus si můžete dle libosti dochutit či „obarvit“, skvěle se hodí například kari koření, kurkuma či vařená červená řepa.
Ingredience: 1 porce
cizrna v plechovce | 400 g |
2 lžíce tahini pasty | 24 g |
2 stroužky česneku | 6 g |
šťáva z 1 citronu | 20 g |
1 lžička římského kmínu | 6 g |
1 lžička sladké papriky | 6 g |
1/4 lžičky kajenského pepře | 1,5 g |
Postup
- Cizrnu slejeme.
- Společně s tahini, česnekem, citronovou šťávou a kořením rozmixujeme dohladka.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
1 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 494 | 104 | 494 | 350-550 kcal/porci |
bílkoviny | g | 24,2 | 5,1 | 24,2 | - |
sacharidy | g | 47,2 | 9,9 | 47,2 | - |
z toho cukry | g | 4,5 | 0,9 | 4,5 | - |
tuky | g | 21,1 | 4,4 | 21,1 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 2,6 | 0,5 | 2,6 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 14,7 | 3,1 | 14,7 | ≥ 1,4 g/100 g |
sůl | g | 4,21 | 0,88 | 4,21 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pokrmy určené k přesnídávce).