Recepty 11. 1. 2023 | Pavla VomastkováPavla Vomastková

Falafel z cizrny

Stačí jen několik málo ingrediencí a vykouzlíte z nich tuto parádní bezmasou pochoutku, kterou může podávat společně se salátem, pita chlebem či v tortille.

Foto: Pavla Vomastková
  • Cizrna neboli hrách římský je oblíbenou luštěninou, která má oříškovou chuť, je přirozeně bezlepková a obsahuje významné množství vlákniny, bílkovin a je zdrojem komplexních sacharidů.
  • Namáčení sušených luštěnin zkracuje dobu jejich vaření, pomáhá rozkládat složky, jež mohou způsobovat nafouklé břicho a nadýmání, a odstraňuje část škodlivých, antinutričních látek.

Ingredience: 4 porce

sušená cizrna 400 g 
1 ks červené cibule 150 g 
4 stroužky česneku 12 g 
cizrnová mouka 50 g 
čerstvá hladkolistá petržel 20 g 
čerstvý koriandr 20 g 
3 lžičky římského kmínu 18 g 
2 lžičky mletého koriandru 12 g 

½ lžičky kajenského pepře

3 g 

sůl

5 g 

Postup 

  1. Cizrnu si propláchneme a na 24 hodin namočíme do vody. Na začátku namáčení by cizrna nad sebou měla mít asi 5 cm vody.
  2. Cizrnu scedíme, nasekáme si cibuli, prolisujeme česnek, bylinky nakrájíme nahrubo. Cizrnu společně se všemi ostatními ingrediencemi kromě mouky rozmixujeme ne úplně do hladka. Přidáme ještě cizrnovou mouku, zamícháme a z těsta tvoříme kuličky, které rozmáčkneme do typického tvaru falafelu.
  3. Umístíme na pečicím papírem vystlaný plech a pečeme při 180 °C cca 20 minut.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  436 135   1743 350-550 kcal/porci
bílkoviny g  24,4 7,6  97,4  -
sacharidy g 63,6  19,7  254,3  -
   z toho cukry g  14,1 4,4  56,6  -
tuky g  8,6 2,7  34,6  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  0,8 0,3  3,4  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g 14,1  4,4  56,5  ≥ 1,4 g/100 g
sůl g  1,33 0,41  5,31  ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pokrmy určené k přesnídávce).



Mohlo by vás také zajímat: