- Cizrna neboli hrách římský je oblíbenou luštěninou, která má oříškovou chuť, je přirozeně bezlepková a obsahuje významné množství vlákniny, bílkovin a je zdrojem komplexních sacharidů.
- Namáčení sušených luštěnin zkracuje dobu jejich vaření, pomáhá rozkládat složky, jež mohou způsobovat nafouklé břicho a nadýmání, a odstraňuje část škodlivých, antinutričních látek.
Ingredience: 4 porce
sušená cizrna | 400 g |
1 ks červené cibule | 150 g |
4 stroužky česneku | 12 g |
cizrnová mouka | 50 g |
čerstvá hladkolistá petržel | 20 g |
čerstvý koriandr | 20 g |
3 lžičky římského kmínu | 18 g |
2 lžičky mletého koriandru | 12 g |
½ lžičky kajenského pepře |
3 g |
sůl |
5 g |
Postup
- Cizrnu si propláchneme a na 24 hodin namočíme do vody. Na začátku namáčení by cizrna nad sebou měla mít asi 5 cm vody.
- Cizrnu scedíme, nasekáme si cibuli, prolisujeme česnek, bylinky nakrájíme nahrubo. Cizrnu společně se všemi ostatními ingrediencemi kromě mouky rozmixujeme ne úplně do hladka. Přidáme ještě cizrnovou mouku, zamícháme a z těsta tvoříme kuličky, které rozmáčkneme do typického tvaru falafelu.
- Umístíme na pečicím papírem vystlaný plech a pečeme při 180 °C cca 20 minut.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 436 | 135 | 1743 | 350-550 kcal/porci |
bílkoviny | g | 24,4 | 7,6 | 97,4 | - |
sacharidy | g | 63,6 | 19,7 | 254,3 | - |
z toho cukry | g | 14,1 | 4,4 | 56,6 | - |
tuky | g | 8,6 | 2,7 | 34,6 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,8 | 0,3 | 3,4 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 14,1 | 4,4 | 56,5 | ≥ 1,4 g/100 g |
sůl | g | 1,33 | 0,41 | 5,31 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pokrmy určené k přesnídávce).