-
Ovesné vločky jsou jednou z nejzdravějších potravin. Jsou zdrojem komplexních sacharidů, ale i bílkovin, vlákniny a betaglukanů.
Domácí proteinová granola
Granola je oblíbenou snídaňovou variantou. Můžete si ji přidat do jogurtu, zalít ji mlékem, nebo ji křupat jen tak samotnou. Tahle proteinová granola je navíc nutričně vyvážená, takže potěší všechny, kdo se snaží o zdravý životní styl.
Přidáním sójových proteinových křupek získá granola velké množství bílkovin.
Pseudoobilniny - quinoa a amarant receptuře dodají kvalitní komplexní sacharidy, vlákninu i proteiny.
Mandle, vlašské ořechy a arašídové máslo zajistí dostatek zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin, ale i vitaminů a minerálních látek. Čekankový sirup granolu nejen osladí, ale přidá ještě vlákninu.
Ingredience: 1 kg granoly (10 porcí)
ovesné vločky | 300 g |
sójové proteinové křupky | 200 g |
quinoové pukance | 100 g |
pufovaný amarant | 100 g |
mandle | 50 g |
vlašské ořechy | 50 g |
arašídové máslo | 40 g |
čekankový sirup | 80 g |
med | 20 g |
řepkový olej | 50 ml |
perníkové koření | 5 g |
skořice | 5 g |
Postup
- Všechny suché ingredience včetně koření a nadrobno nasekaných ořechů a mandlí smícháme v míse.
- Necháme si rozpustit arašídové máslo a smícháme ho s čekankovým sirupem, medem a řepkovým olejem.
- Troubu si předehřejeme na 160 °C a plech vysteleme pečicím papírem.
- K suchým ingrediencím přidáme dokonale promíchanou směs arašídového másla, čekankového sirupu, medu a řepkového oleje a opravdu důkladně vše promícháme, aby se směsi propojily.
- Takto připravenou granolu rovnoměrně rozmístíme na pečicím papírem vystlaný plech a dáme péct na 160 °C po dobu cca 45 minut. Během pečení můžeme granolu několikrát promíchat, aby se opekla rovnoměrně.
- Po vyndání z trouby je důležité nechat granolu zcela vystydnout, a až poté umístit do nádoby, ve které ji budeme skladovat.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
10 porcí |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 373 | 394 | 3727 | 350-550 kcal/porci |
bílkoviny | g | 23,9 | 25,3 | 239,3 | - |
sacharidy | g | 37,9 | 40,0 | 378,5 | - |
z toho cukry | g | 2,8 | 3,0 | 28,1 | - |
tuky | g | 13,1 | 13,8 | 130,9 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,8 | 1,9 | 18,3 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 9,8 | 10,4 | 98,0 | ≥ 1,4 g/100 g |
sůl | g | 0,46 | 0,48 | 4,56 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 2,3 | 2,4 | 22,7 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehké jídlo).