-
Pro výrobu domácích snídaňových cereálií vybírejte kvalitní ingredience - celozrnné ovesné vločky, sušené ovoce bez přidaného cukru, sladidla s nízkým glykemickým indexem a kvalitní hořkou čokoládu.
Domácí křupavá granola
Pokud milujete dobrou granolu, není nic jednoduššího, než si připravit tu domácí - uděláte si ji přesně podle svých chuťových představ a navíc si perfektně ohlídáte obsah cukru.
Mléčný polotučný či nemléčný rostlinný výrobek vybírejte tak, aby ve složení nebyl přidaný cukr a obsahovat zdraví prospěšné probiotické bakterie.
Ingredience: 10 porcí
2 hrnky ovesných vloček | 200 g |
1/4 hrnku sekaných vlašských ořechů | 30 g |
1/4 hrnku rozinek | 40 g |
1/4 hrnku sušených neproslazovaných banánů | 40 g |
1/3 hrnku kokosových hoblinek | 25 g |
3 lžíce čekankového sirupu | 60 g |
2 lžíce arašídového másla | 60 g |
4 lžičky mletých lněných semínek | 12 g |
1/4 lžičky skořice | |
K servírování: | |
bobulovité ovoce | 30 g |
polotučný jogurt/rostlinný jogurt | 200 g |
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180°C.
- Čekankový sirup a arašídové máslo důkladně rozmícháme na kašičku, kterou smícháme s ovesnými vločkami a mletými lněnými semínky.
- Když jsou vločky rovnoměrně obalené, přisypáváme i ostatní ingredience - ořechy, sušené ovoce, skořici. Směs důkladně promačkáme rukama - díky tomu budeme v granole mít velké křupavé kousky.
- Pečeme rovnoměrně rozložené na pečícím papíře asi 8-10 minut, poté granolu promícháme - jednotlivé větší kousky opatrně obrátíme, aby se zespodu nepřipálily a zároveň nerozpadly. Dopečeme ještě 3-5 minut.
- Necháme zcela vychladnout, rozdělíme do misek a podáváme s oblíbeným jogurtem a čerstvým ovocem.
- Zbylou granolu po úplném vychladnutí vsypeme do uzavíratelné sklenice, kde vydrží až měsíc.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
10 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 384 | 139 | 3843 | 350-550 kcal/porci |
bílkoviny | g | 12,3 | 4,4 | 123 | - |
sacharidy | g | 54,9 | 19,8 | 549 | - |
z toho cukry | g | 9,7 | 3,5 | 97,4 | - |
tuky | g | 12,2 | 4,4 | 122 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 3,1 | 1,1 | 31,4 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 8,9 | 3,2 | 89,2 | ≥ 1,4/100 g |
sůl | g | 0,26 | 0,09 | 2,61 | ≤ 0,875/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pokrmy určené k přesnídávce).