Typickým znakem hot cross buns je zdobení křížem, které představuje symboliku Kristova ukřižování. Buchtičky se jedí tradičně na Velký pátek i během velikonočních svátků. Nicméně jsou v Anglii tak oblíbené, že se s nimi můžete setkat po celý rok.
Hot cross buns po česku
Hot cross buns jsou tradiční anglické buchtičky, které se – podobně jako u nás mazanec – pečou především o Velikonocích. Pojďte si s námi upéct tuto kořením vonící pochoutku ve zdravější formě, zdobenou tvarohem a meruňkovou marmeládou.
Na křížové zdobení se klasicky smíchá mouka s vodou na pastou a tou se pak buchtičky zdobí před pečením. Případně se upečou bez kříže a teprve upečené se ozdobí hustou cukrovou polevou. A protože moučná pasta není nijak chuťově zajímavá a poleva je zase plná cukru, použili jsme na zdobení tvaroh, který buchtičky chuťově skvěle doplní a díky obsahu bílkovin i zlepší jejich nutriční hodnotu.
Také typické kandované ovoce a rozinky jsem v receptu vynechali a použili pouze čerstvou citronovou kůru a sušené švestky, které jsou zdrojem některých vitamínů a provitaminů (C, řady B, K, beta-katoten), minerálních látek (vápník, železo, hořčík) a vlákniny.
Ingredience: 20 porcí
Na těsto: | |
hladká špaldová mouka | 240 g |
celozrnná špaldová mouka | 60 g |
podmáslí | 180 ml |
cukr krupice | 25 g |
1 vejce | 58 g |
sušené droždí | 5 g |
máslo | 30 g |
sůl | 2 g |
citronová kůra z ½ citronu | 1 g |
skořice | 2 g |
špetka muškátového oříšku | 0,5 g |
špetka mletého hřebíčku | 0,5 g |
sušené švestky | 60 g |
Na zdobení: | |
1 menší vejce | 50 g |
měkký polotučný tvaroh | 150 g |
Na glazuru: | |
rum | 5 ml |
jemná meruňková marmeláda | 30 g |
Postup
- Obě mouky, cukr, droždí, sůl, citronovou kůru a všechno koření vložíme do kuchyňského robotu a promícháme. Přilijeme vlažné podmáslí, rozpuštěné zchladlé máslo, vejce a zaděláme hladké těsto. Hněteme na středním stupni 5-10 minut. Nakonec přidáme pokrájené sušené švestky a již jen krátce zapracujeme. Těsto v míse přikryjeme utěrkou a necháme kynout přibližně hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Vykynuté těsto si rozdělíme na 20 stejně velkých (ca 30gramových) kousků, z nichž vytvarujeme bochánky, které vyskládáme do pečicím papírem vyloženého pekáčku, nebo na plech. Můžeme je vyskládat natěsno jako klasické české buchty, nebo mezi nimi nechat prostor a péct odděleně. Pekáč přikryjeme utěrkou a necháme přibližně ½ hodiny dokynout. Ke konci kynutí si rozehřejeme troubu na 180 °C.
- Tvaroh si přendáme do zdobícího sáčku a naneseme ho na bochánky ve tvaru kříže – vedeme souvislé čáry vždy ve středu každé řady bochánků, svisle i vodorovně.
- Nakonec bochánky potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme na 180 °C přibližně 15-20 minut.
- Během pečení si smícháme marmeládu s rumem a ihned po vytažení pekáče z trouby s ní pomažeme všechny bochánky.
výživové údaje | na porci | na 100 g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
20 porcí |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 110 | 238 | 2 197 | ≤ 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 4 | 8,6 | 79,9 | - |
sacharidy | g | 14,9 | 32,3 | 299 | - |
z toho cukry | g | 4,2 | 9,1 | 84,5 | - |
tuky | g | 2,3 | 4,9 | 45,2 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,1 | 2,4 | 22,1 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
vláknina | g | 1 | 2,1 | 19,6 | - |
sůl | g | 0,14 | 0,31 | 2,82 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).