Zajíček je tradičním symbolem Velikonoc podobně jako beránek nebo kraslice. Pojďte si ho letos spolu s námi upéct - v odlehčené verzi z jogurtového těsta, slazeného medem, s minimem tuku a s příchutí mandlí nebo vanilky. Tomu prostě neodoláte!
Tipy na pečení velikonočního zajíce
Základem je pečící forma na zajíce, kterou můžete zakoupit z různých materiálů a v různých velikostech. Keramické či plechové formy je nutné důkladně vymazat (olejem, máslem) a vysypat moukou, aby zajíc šel dobře vyklopit. Nebo vyzkoušejte silikonovou formu, kterou nemusíte dopředu vymazávat vůbec. Tento recept je na formu 21 cm. Množství surovin tak uzpůsobte velikosti vaší formy na pečení.
Odlehčený zajíc, klidně i mramorový
Tradiční recepty na velikonoční zajíčky jsou plné másla, cukru a bílé mouky. Vyzkoušejte naši odlehčenou a zdravější verzi s medem, z celozrnné špaldové mouky a s mimimem tuku.
- Vláčnost těsta zajistí bílý jogurt, který skvěle nahrazuje z části chybějící máslo.
- Pro zvýraznění chuti těsta nahraďte část mouky rozmixovanými mandlemi a pokud chcete mandlovou příchuť zajíce ještě podtrhnout, kápněte i mandlovou esenci do těsta. Nebo zůstaňte u klasiky a použijte vanilkový extrakt, záleží jen na vás.
- Zůstávat také nemusíte pouze u jednobarevné varianty zajíce. Polovinu těsta dochuťte kakaem a rázem vykouzlíte zajíce strakatého - mramorového.
Ingredience: 18 porcí
mouka celozrnná špaldová |
150 g |
mandle |
50 g |
olej řepkový |
50 g |
med |
120 g |
bílý jogurt |
200 g |
vejce |
100 g |
vanilkový extrakt |
5 g |
kypřicí prášek do pečiva |
12 g |
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180°C.
- V míse si nejdříve rozmícháme vejce, med, jogurt a přidáme vanilkovou, nebo mandlovou esenci.
- Mandle si opražíme na sucho na pánvi, a pak je rozmixujeme najemno na mouku a spolu se špaldovou moukou a kypřicím práškem vsypeme do směsi z vajec, medu a jogurtu.
- Důkladně promícháme a těsto vlijeme do předem vymazané a vysypané formy na zajíce tak, aby zaplnilo asi ¾ objemu.
- Pečeme cca 40-50 minut. Hotové těsto vyzkoušíme špejlí.
- Po vyjmutí z trouby necháme zajíce ve formě vychladnout, a až poté vyjmeme. Zdobíme dle fantazie.
výživové údaje |
na porci |
na 100g |
celkem |
kritéria Vím, co jím |
|
|
|
|
18 porcí |
energetická hodnota (kcal) |
kcal |
108 |
283 |
1947 |
≤ 110 kcal/porci |
bílkoviny |
g |
3 |
8 |
53 |
- |
sacharidy |
g |
12 |
32 |
218 |
- |
z toho cukry |
g |
6 |
16 |
111 |
- |
tuky |
g |
5 |
14 |
96 |
- |
z toho |
|
- |
- |
- |
- |
nasycené m. kyseliny (SFA) |
g |
0,7 |
1,9 |
12,7 |
≤ 6,0 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) |
g |
0 |
0 |
0 |
≤ 0,4 g/100 g |
vláknina |
g |
0,8 |
2,0 |
13,5 |
|
sůl |
g |
0,2 |
0,6 |
3,8 |
≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr |
g |
6 |
14 |
98 |
≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).