-
Mák je bohatým zdrojem řady minerálních látek. Za pozornost stojí především obsah vápníku. Jen těžko byste hledali potravinu na vápník bohatší, než je právě mák. Z další látek stojí rozhodně za zmínku obsah manganu, hořčíku a fosforu. Kromě toho se může mák pochlubit vysokým obsahem vitaminu E, známého svými antioxidačními účinky, a zanedbatelné není ani množství vitaminů skupiny B.
Recepty 4. 4. 2023 | redakce Vím, co jím
Makový velikonoční beránek bez lepku
Dovedete si představit Velikonoce bez beránka?! A co takhle letos vyzkoušet beránka bezlepkového? Pokud navíc patříte k milovníkům máku, ručíme vám za to, že s tímto beránkem krok vedle neuděláte.
Ingredience na středně velkou formu:
bezlepková mouka Nomix | 200 g |
mletý mák | 80 g |
cukr krupice | 170 g |
kypřicí prášek do pečiva | 10 g |
vejce | 4 ks |
řepkový olej | 140 ml |
teplá voda | 100 ml |
skořice | 2 g |
citronová kůra z 1/2 bio citronu |
Postup
- Vejce, vodu, olej, cukr, strouhanou citrónovou kůru a skořici utřeme společně do pěny.
- Bezlepkovou mouku Nomix promícháme s kypřícím práškem do pečiva a mletým mákem a postupně přidáme do vaječné hmoty.
- Hotové těsto necháme v míste asi 5-10 minut odpočinout.
- Formu na beránka si důkladně vymažeme a vysypeme, aby nám šel beránek po upečení dobře vyklopit.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C asi 20 minut. Poté teplotu zvýšíme na 170 °C a dopékáme přibližně 30 minut.
- Částečně vychladlého beránka vyklopíme z formy a dozdobíme mašlí.
Tento recept vznikl ve spolupráci s Nominal.
Mohlo by vás také zajímat: