Velikonoční nádivka jako muffiny
- Klasický pekáč nebo zapékací formu nechte stranou a místo nich použijte nepřilnavou formu (nebo samostatné formičky) na muffiny.
- Pro přípravu nádivky použijte celozrnné pečivo, díky kterému budou muffiny bohatším zdrojem vlákniny.
- Obsah vlákniny i dalších prospěšných látek zajistí i špenát, houby, pórek a čerstvé bylinky. Bylinky použijte dle vaší chuti a možností – skvěle se hodí kopřivy, petrželka nebo třeba i medvědí česnek.
- Maso vybírejte libové – ať už klasické uzené nebo klidně i maso pečené, které vám zbylo od oběda. Nádivku lze určitě připravit i ve vegetariánské verzi bez masa - to můžete nahradit uzeným tofu, nebo například sójovou alternativou masa.
Ingredience
rohlík celozrnný | 160 g |
maso vepřové - kýta uzená | 120 g |
houby sušené | 20 g |
vejce (3 ks) | 150 g |
špenát čerstvý | 60 g |
pórek | 50 g |
sůl | 1 g |
pažitka | 10 g |
petrželová nať | 10 g |
Postup
- Sušené houby si namočíme předem, vodu po několika hodinách slijeme, ale nevyléváme.
- Troubu si předehřejeme na 170 °C.
- Rohlíky nakrájíme na kostičky a přidáme rozšlehané žloutky a vodu z hub (na uvedené množství cca 140 ml), necháme krátce nasáknout.
- Přidáme na kostičky nakrájené uzené, nadrobno nakrájený pórek a nasekaný špenát (špenát můžeme případně krátce spařit vroucí vodou). Dle chuti dosolíme a přidáme pokrájené bylinky.
- Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do připravené směsi.
- Těstem plníme formičky na muffiny, dle chuti můžeme ještě posypat mandlovými plátky.
- Pečeme v rozehřáté troubě na 170 °C cca 15 minut. Před servírováním můžeme jednotlivé nádivkové muffiny dozdobit čerstvými bylinkami.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
2 porce | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 383 g | 132 g | 765 g | 350-550 kcal/porci |
bílkoviny | g | 28,0 | 9,7 | 56,1 | - |
sacharidy | g | 40,3 | 13,9 | 80,7 | - |
z toho cukry | g | 0,8 | 0,3 | 1,6 | - |
tuky | g | 13,7 | 4,7 | 27,5 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 3 | 1 | 6,1 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 11,2 | 3,8 | 22,4 | ≥ 0,15 g/100 g |
sůl | g | 2,5 | 0,9 | 5 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehké jídlo).