Recepty 4. 4. 2023 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Nádivkové muffiny se špenátem a houbami

Vyzkoušejte tradiční velikonoční nádivku trochu jinak! Její muffinová podoba určitě zaujme a výhodou je, že můžete udělat přesně takové množství, jaké potřebujete, a nejste limitováni velikostí formy.

Nádivkové muffiny se špenátem a houbami
Foto: Marek Žilka

Velikonoční nádivka jako muffiny

  • Klasický pekáč nebo zapékací formu nechte stranou a místo nich použijte nepřilnavou formu (nebo samostatné formičky) na muffiny.
  • Pro přípravu nádivky použijte celozrnné pečivo, díky kterému budou muffiny bohatším zdrojem vlákniny.
  • Obsah vlákniny i dalších prospěšných látek zajistí i špenát, houby, pórek a čerstvé bylinky. Bylinky použijte dle vaší chuti a možností – skvěle se hodí kopřivy, petrželka nebo třeba i medvědí česnek.
  • Maso vybírejte libové – ať už klasické uzené nebo klidně i maso pečené, které vám zbylo od oběda. Nádivku lze určitě připravit i ve vegetariánské verzi bez masa - to můžete nahradit uzeným tofu, nebo například sójovou alternativou masa. 

Ingredience

 rohlík celozrnný 160 g 
 maso vepřové - kýta uzená 120 g 
 houby sušené 20 g 
 vejce (3 ks) 150 g 
 špenát čerstvý 60 g 
 pórek  50 g 
 sůl 1 g 
 pažitka 10 g 
 petrželová nať 10 g 

Postup

  1. Sušené houby si namočíme předem, vodu po několika hodinách slijeme, ale nevyléváme. 
  2. Troubu si předehřejeme na 170 °C.
  3. Rohlíky nakrájíme na kostičky a přidáme rozšlehané žloutky a vodu z hub (na uvedené množství cca 140 ml), necháme krátce nasáknout.
  4. Přidáme na kostičky nakrájené uzené, nadrobno nakrájený pórek a nasekaný špenát (špenát můžeme případně krátce spařit vroucí vodou). Dle chuti dosolíme a přidáme pokrájené bylinky.
  5. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do připravené směsi.
  6. Těstem plníme formičky na muffiny, dle chuti můžeme ještě posypat mandlovými plátky. 
  7. Pečeme v rozehřáté troubě na 170 °C cca 15 minut. Před servírováním můžeme jednotlivé nádivkové muffiny dozdobit čerstvými bylinkami.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  383 g  132 g  765 g 350-550 kcal/porci
bílkoviny g  28,0  9,7  56,1 -
sacharidy g  40,3  13,9  80,7 -
z toho cukry g  0,8  0,3  1,6 -
tuky g  13,7  4,7  27,5 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  3  1  6,1 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  11,2  3,8  22,4 ≥ 0,15 g/100 g
sůl g  2,5  0,9  5 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g 0 0 0 ≤ 3 g/100g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehké jídlo).





Mohlo by vás také zajímat: