Mrkev pro naše zdraví
Mrkev je jedním z nejbohatších zdrojů betakarotenu – provitamínu, který se v těle mění na vitamín A. Vitamín A je důležitým antioxidantem a působí preventivně proti šerosleposti. Vitamín A je vitamín rozpustný v tucích, proto mrkev vždy doplňte kvalitním tukem. Vařená mrkev na trošce tuku je z hlediska využitelnosti betakarotenu lepší než mrkev syrová. Syrová mrkev díky vysokému obsahu vlákniny zase podporuje správnou funkci střev. Přírodní mrkvové šťávy jsou proto ideální na jarní očistu a podporu trávení. Naopak vařená mrkev se používá na průjmy, pomáhá z těla odplavovat škodliviny. Dále mrkev obsahuje vitamíny B, C, E a minerály jako jsou hořčík, fosfor, draslík a vápník. Při nákupu mrkve raději vybírejte drobnější karotky, které bývají šťavnatější a sladší než jejich přerostlé velké kolegyně. Doma ji skladujte v chladu a zbavenou natě, která mrkvi odebírá vlhkost. Mrkvovou nať (chemicky neošetřenou) nevyhazujte, ale použijte jako čerstvou bylinku do pokrmů. Nať má močopudné účinky a používá se při zadržování vody v těle a při otocích.
Zdravý beránek
Tento recept na velikonočního beránka vznikl původně z mého receptu na mrkvový koláč. Pokud tedy nemáte formu na beránka, upečte si místo něj zdravý mrkvový koláč! Velikonočního beránka peču již řadu let a vždycky má obrovský úspěch. Letošního beránka jsem upekla se sušenými brusinkami a kustovnicí čínskou, která je také bohatým zdrojem betakarotenu a má řadu prospěšných látek. Do těsta můžete přidat ořechy, semínka i jiné sušené ovoce. Recept je velmi snadný, vše jen smícháte dohromady a upečete.
RECEPT: VELIKONOČNÍ MRKVOVÝ BERÁNEK
INGREDIENCE:
Celozrnná mouka jemně mletá 150 g
Špaldová mouka 150 g
Olej rostlinný (řepkový, olivový) 80 ml + na vymazání formy
Mrkev strouhaná najemno cca 300 g
Med včelí 90 ml
Vejce 1-2 ks
Ořechy (nebo semínka) 50 g
Sušené ovoce (brusinky, kustovnice, rozinky, apod) 50 g
Prášek do pečiva 1 balíček
Jogurt bílý do 3 % tuku 150 g
Špetka soli
Šťáva z citrónu
POSTUP:
Předehřejeme si troubu na 180°C. Nastrouháme očištěnou mrkev najemno a zakápneme šťávou z citrónu. V míse si smícháme mouky a kypřící prášek se špetkou soli. Přidáme zbylé ingredience a vše důkladně promícháme. Formu na beránka zlehka vymažeme olejem a nalijeme těsto. Pečeme cca 40 min, hotové těsto zkoušíme špejlí. Podáváme s tvarohem, jogurtem nebo kefírem pro doplnění bílkovin.
Energetická hodnota 1 porce (1 krajíček): 570 kJ
18 g sacharidů
3 g bílkovin
6 g tuků
3 g vlákniny
Autor článku: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psychologwww.zuzanadouchova.czFotografie: Tomáš MartínezZdroje:http://www.czfcdb.cz