Recepty 22. 5. 2024 | Pavla VomastkováPavla Vomastková

Jablečný koláč s tvarohem

Jablka patří k celosvětově nejoblíbenějším druhům ovoce. Nejen, že jsou velmi zdravá (dokonce existuje anglické rčení, které říká: An apple a day keeps the doctor away - Jablko denně zahání doktora), ale jsou také ideální ingrediencí do koláčů a jiných sladkých pokrmů.

Foto: Pavla Vomastková

My si dnes právě z jablek přiravíme voňavý jablečný koláč na plech. Jablka do receptury přináší vlákninu, sladkost i vitaminy. Na koláč jsme použili také tvaroh a jogurt, čímž jsme doplnili potřebné bílkoviny. 

  • Zařazení jablek a tvarohu do jídelníčku přináší řadu zdravotních výhod, od podpory trávení a imunitního systému po zlepšení svalové regenerace a zdraví kostí.

Ingredience: 30 porcí

Na těsto:

 

pohanková celozrnná mouka

350 g 
třtinový cukr 50 g 
kypřicí prášek do pečiva 12 g 
kefír 250 ml 
vejce 1 ks 58 g 
slunečnicový olej 40 ml 
vanilkový lusk 25 g 
Na tvarohovu náplň:  
polotučný tvaroh 500 g 
bílý jogurt 400 g 
vejce 1 ks 58 g 
čekankový sirup 50 ml 
Na jablečnou náplň:  
4 větší jablka 800 g 
citronová šťáva 40 ml 
čekankový sirup 50 ml 
mletá skořice 5 g 

Postup 

  1. Smícháme si sypké a mokré ingredience na těsto nejprve zvlášť, poté je spojíme.
  2. Vzniklé těsto vylijeme na plech vyložený pečicím papírem (velikost 30x40 cm) a troubu dáme předehřát na 180 °C.
  3. Připravíme si tvarohovou náplň a natřeme ji na těsto.
  4. Nakonec přidáme jablečnou náplň - jablka si nastrouháme nahrubo, smícháme s citronovou šťávou, čekankovým sirupem a skořicí a naneseme na tvarohovou vrstvu koláče.
  5. Pečeme v troubě na 180 °C po dobu cca 1 hodiny.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

30 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  108 121  3242  ≤ 110 kcal/porci
bílkoviny g  4,8 5,4  143 -
sacharidy g 15,6  17,6  470  -
   z toho cukry g  6,5 7,3  195  -
tuky g 2,8  3,1  83,9  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  0,8 0,9  22,7  ≤ 6 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g  3,8 4,3  113,5  -
sůl g  0,22 0,24  6,52  ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).



Mohlo by vás také zajímat: