My si dnes právě z jablek přiravíme voňavý jablečný koláč na plech. Jablka do receptury přináší vlákninu, sladkost i vitaminy. Na koláč jsme použili také tvaroh a jogurt, čímž jsme doplnili potřebné bílkoviny.
Jablečný koláč s tvarohem
Jablka patří k celosvětově nejoblíbenějším druhům ovoce. Nejen, že jsou velmi zdravá (dokonce existuje anglické rčení, které říká: An apple a day keeps the doctor away - Jablko denně zahání doktora), ale jsou také ideální ingrediencí do koláčů a jiných sladkých pokrmů.
-
Zařazení jablek a tvarohu do jídelníčku přináší řadu zdravotních výhod, od podpory trávení a imunitního systému po zlepšení svalové regenerace a zdraví kostí.
Ingredience: 30 porcí
Na těsto: |
|
pohanková celozrnná mouka |
350 g |
třtinový cukr | 50 g |
kypřicí prášek do pečiva | 12 g |
kefír | 250 ml |
vejce 1 ks | 58 g |
slunečnicový olej | 40 ml |
vanilkový lusk | 25 g |
Na tvarohovu náplň: | |
polotučný tvaroh | 500 g |
bílý jogurt | 400 g |
vejce 1 ks | 58 g |
čekankový sirup | 50 ml |
Na jablečnou náplň: | |
4 větší jablka | 800 g |
citronová šťáva | 40 ml |
čekankový sirup | 50 ml |
mletá skořice | 5 g |
Postup
- Smícháme si sypké a mokré ingredience na těsto nejprve zvlášť, poté je spojíme.
- Vzniklé těsto vylijeme na plech vyložený pečicím papírem (velikost 30x40 cm) a troubu dáme předehřát na 180 °C.
- Připravíme si tvarohovou náplň a natřeme ji na těsto.
- Nakonec přidáme jablečnou náplň - jablka si nastrouháme nahrubo, smícháme s citronovou šťávou, čekankovým sirupem a skořicí a naneseme na tvarohovou vrstvu koláče.
- Pečeme v troubě na 180 °C po dobu cca 1 hodiny.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
30 porcí |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 108 | 121 | 3242 | ≤ 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 4,8 | 5,4 | 143 | - |
sacharidy | g | 15,6 | 17,6 | 470 | - |
z toho cukry | g | 6,5 | 7,3 | 195 | - |
tuky | g | 2,8 | 3,1 | 83,9 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,8 | 0,9 | 22,7 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
vláknina | g | 3,8 | 4,3 | 113,5 | - |
sůl | g | 0,22 | 0,24 | 6,52 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).