Nevíte čím ochutit zeleninové saláty, aby vás i zasytily a dodaly všechny potřebné živiny? Zkuste přidat pečenou cizrnu, která obsahuje kvalitní bílkoviny, tuky a vlákninu. Cizrnu můžete ochutit indickým kořením garam masala, nebo můžete vyzkoušet i uzenou papriku, chilli nebo jiné koření dle chuti. Stejným kořením jsem ochutila i celozrnnou pitu, kterou jsem dala na chvíli do trouby, aby byla hezky křupavá.
Jarní salát s pečenou pitou a cizrnou
Máme pro vás tip na lehký jarní oběd. Zeleninový salát doplněný pečenou celozrnnou pitou a kořeněnou cizrnou.
Suroviny
chléb pita celozrnný | 50 g |
olej olivový | 20 g |
garam masala koření | 10 g |
česnek sušený | 5 g |
sójová omáčka | 10 g |
salát listový | 50 g |
ředkvičky | 50 g |
rajčata cherry | 100 g |
okurka | 100 g |
paprika čerstvá | 50 g |
petrželová nať | 10 g |
citrónová šťáva | 15 g |
cizrna vařená | 240 g |
sůl | 2 g |
pepř | 1 g |
Postup
Smícháme si v misce olivový olej a koření. Celozrnnou pitu rozevřeme na 2 půlky a z každé strany potřeme olejem s kořením. Nakrájíme na kostičky a dáme stranou. Do misky s olejem přidáme sójovou omáčku, sušený česnek a vařenou či konzervovanou cizrnu. Důkladně promícháme a přesypeme na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct do trouby na 180 °C na 20 minut. Na zbylých 5 minut přidáme zapéct i marinovanou pitu. Mezitím si pokrájíme zeleninu, zakápneme šťávou z citrónu a dochutíme solí a pepřem. Na závěr všechno smícháme.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
2 porce | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 425,4 | 119,3 | 850,8 | 400 - 700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 16,1 | 4,5 | 32,3 | - |
sacharidy | g | 53,7 | 15,1 | 107,5 | - |
z toho cukry | g | 12,2 | 3,4 | 24,3 | - |
tuky | g | 15,6 | 4,4 | 31,2 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 2 | 0,5 | 3,9 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 16 | 4,5 | 32 | ≥ 1,2/100 g |
sůl | g | 1,4 | 0,4 | 2,8 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3,0 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).