Recepty 24. 3. 2021 | Mgr. Zuzana DouchováMgr. Zuzana Douchová

Jarní vajíčkové muffiny s mozzarellou a zeleninou

Upečte si výborné bezlepkové vajíčkové muffiny plné jarní zeleniny a kvalitních bílkovin. Skvěle zasytí na svačinu, nebo i jako hlavní jídlo. Jsou hotové za pár minut a nejlepší jsou ještě za tepla.

Foto: Pavla Vomastková

Vajíčkové muffiny “co zdravého dům dal”

Základ těsta na muffiny jsou vejce. Není potřeba žádné mouky, a proto jsou muffiny vhodné i pro celiaky. Vejce patří do zdravého jídelníčku, protože jsou výborným zdrojem plnohodnotných bílkovin, vitamínů a minerálů. Dále muffiny můžete naplnit kvalitní šunkou, tvrdým nebo čerstvým sýrem a zeleninou dle chuti.

vajíčkové muffinyVyužijte jarní sezónní zeleniny a přidejte do muffinů čerstvý špenát a jarní cibulku. Místo šunky můžete přidat orestované žampiony nebo ochucené tofu. Muffiny určitě dochuťte kořením, čerstvými bylinkami. Skvělé jsou i se sušenými rajčaty, tuňákem a olivami.

Ingredience 12 porcí

Vejce 10 ks 500 g
Cibule jarní 50 g
Špenát baby  100 g
Sůl  3 g
Pepř 2 g
Mozzarella  125 g
Šunka krůtí výběrová  100 g
Provensálské koření  5 g
Paprika čerstvá 100 g

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 180°C.
  2. V míse si rozšleháme všechna vejce. Osolíme je, opepříme a přidáme lžíci provensálského koření nebo hrst čerstvé bazalky.
  3. Přimícháme pokrájenou zeleninu, nastrouhanou mozzarellu a na kostičky pokrájenou šunku.
  4. Těsto vlijeme do formiček na muffiny, které vymažeme olejem nebo použijeme silikonové formičky, a dáme je péct do trouby na cca 15 min.
  5. Muffiny podáváme ideálně ještě teplé, ale i studené jsou výborné.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

12 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal 103 126 1238 ≤ 110 kcal/porci 
bílkoviny g 9 11 111 -
sacharidy g 1,7 2,0 20 -
     z toho cukry g 0,6 0,7 6,7 -
tuky g 6,6 8,0 78,9 -
     z toho   - - - -
     nasycené m. kyseliny (SFA) g 2,7 3,3 32,4 ≤ 6,0 g/100 g 
     transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0,4 g/100 g 
vláknina g 0,7 0,8 8,3  
sůl g 0,7 0,9 8,7 ≤ 1 g/100 g 
přidaný cukr g 0 0 0 ≤ 20 g/100 g 

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).





Mohlo by vás také zajímat: