Původ omáčky Harissa nalezneme v kuchyni regionu Maghreb, tedy státech Severozápadní Afriky. Snoubí se v ní řada chutí - kromě paprik a chilli papriček do této jasně červené omáčky patří česnek, rajčatový protlak, římský kmín, koriandr i olivový olej.
Kuře Harissa
Harissa je pikantní omáčka, jejímž základem jsou pečené papriky a chilli papričky. Jestli patříte k fanouškům lehce či více pikantních pokrmů plných vůní a chutí, bude pro vás tím pravým. Omáčku si můžete koupit hotovou i v obchodech, ale my doporučujeme si ji připravit dle našeho receptu, který prošel hodnocením a byl certifikován logem Vím, co jím. Tabulku s výživovými údaji naleznete na konci receptu.
Největším exportérem hotové omáčky Harissa je dnes Tunisko a tato omáčka je také zapsána na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.
Ingredience na omáčku Harissa: 4 porce
2 červené sladké papriky | 238 g |
3 chilli papričky | 9 g |
rajčatový protlak | 140 g |
4 stroužky česneku | 12 g |
šťáva z 1 citronu | 20 g |
2 lžíce olivového oleje | 24 g |
1 lžička římského kmínu | 6 g |
1 lžička uzené papriky | 6 g |
1/2 lžičky mletého koriandru | 3 g |
1/2 lžičky mletého kmínu | 3 g |
1/2 lžičky soli | 3 g |
Postup
- Papriky a chilli papričky ugrilujeme v troubě na pečicím papíře.
- Společně s oloupanými stroužky česneku, šťávou z citrónu, rajčatovým protlakem, olivovým olejem, kořením a solí je v mixéru umixujeme dohladka.
- Hotovou omáčku použijeme ihned dále v receptu nebo ji skladujeme v lednici a zkonzumujeme do 3 dnů.
Ingredience na kuře Harissa: 4 porce
omáčka Harissa | viz recept výše |
4 kuřecí prsa bez kůže | 600 g |
brambory | 500 g |
1 žlutá paprika | 130 g |
1 červená sladká paprika | 119 g |
2 červené cibule | 200 g |
rajčata | 200 g |
1 lžíce olivového oleje | 12 g |
Postup
- Kuřecí prsa očistíme a osušíme. Ze všech stran je důkladně potřeme omáčkou Harissa.
- Pekáč či pánev vytřeme olivovým olejem. Brambory a zeleninu si nakrájíme a umístíme do pekáče či pánve, kde jí důkladně promícháme se zbytkem omáčky.
- Na brambory se zeleninou položíme kuřecí prsa a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C přibližně na 1 hodinu.
Tabulka výživových údajů
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 421 | 76 | 1685 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 36,4 | 6,6 | 145,6 | - |
sacharidy | g | 37,5 | 6,8 | 150,1 | - |
z toho cukry | g | 15,2 | 2,7 | 60,8 | - |
tuky | g | 14,2 | 2,6 | 56,6 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 2,4 | 0,4 | 9,6 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 7,5 | 1,3 | 29,8 | ≥ 1,2 g/100 g |
sůl | g | 2,20 | 0,40 | 8,78 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).