Květák je vynikajícím zdrojem vitaminu C, K, draslíku a vlákniny. Obsahuje také fytosteroly, které pomáhají snižovat cholesterol v krvi. Nejčastěji květák konzumujeme vařený, smažený či v polévce a v chlebu by ho hledal málokdo. Přesto je tento recept výbornou alternativou klasických chlebů. Je vláčnější a chuťově výraznější, protože obsahuje i sušený česnek, provensálské bylinky, lahůdkové droždí a sezamová semínka.
Květákový chléb s bylinkami
Upečte si netradiční chléb z květáku, který je lehký, vláčný a plný zdraví prospěšných živin.
Suroviny
květák | 1000 g |
vejce 4 ks | 200 g |
mouka celozrnná pšeničná jemná | 200 g |
droždí lahůdkové | 25 g |
sušený česnek | 10 g |
jedlá soda | 5 g |
olej olivový | 50 g |
sůl | 3 g |
provensálské koření | 3 g |
semínka sezamová | 75 g |
Postup
Předehřejeme si troubu na 180 °C. Květák rozdělíme na růžičky a v mixéru krátce rozsekáme na konzistenci kuskusu. V mikrovlnné troubě nebo na páře vaříme 5-6 minut a pak dáme do čisté utěrky vychladnout. Květák v utěrce zabalíme a vymačkáme z něj co nejvíce přebytečné vody, aby byl květák co nejvíce suchý, a přesypeme ho do větší mísy. Rozdělíme si bílky a žloutky. Žloutky přidáme ke květáku a přimícháme mouku, lahůdkové droždí, sušený česnek, jedlou sodu, olivový olej, koření a sůl. Přisypeme i semínka, ale necháme si cca 1 polévkou lžící na posypaní chlebu. Z bílků našleháme tuhý sníh, který pak na závěr do těsta zlehka zapracujeme. Těsto přelijeme do předem vymazané formy a posypeme sezamem. Pečeme cca 45-50 min do zlatova.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
|||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 139,3 | 2187,7 | max 350 kcal/porci | |
bílkoviny | g | 6 | 94,7 | - | |
sacharidy | g | 12,3 | 192,6 | - | |
z toho cukry | g | 1,9 | 29,5 | - | |
tuky | g | 7,2 | 112,7 | - | |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,2 | 19,1 | ≤ 2,2 g/100 g | |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g | |
vláknina | g | 4 | 63,2 | ≥ 1,4 g/100 g | |
sůl | g | 0,5 | 8 | ≤ 1,125 g/100 g | |
přidaný cukr | g | 0 | 00 | ≤ 8 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pečivo).