Recepty 12. 6. 2019 | Mgr. Zuzana DouchováMgr. Zuzana Douchová

Květákový chléb s bylinkami

Upečte si netradiční chléb z květáku, který je lehký, vláčný a plný zdraví prospěšných živin.

Květákový chléb - foto: Mgr. Zuzana Douchová

Květák je vynikajícím zdrojem vitaminu C, K, draslíku a vlákniny. Obsahuje také fytosteroly, které pomáhají snižovat cholesterol v krvi. Nejčastěji květák konzumujeme vařený, smažený či v polévce a v chlebu by ho hledal málokdo. Přesto je tento recept výbornou alternativou klasických chlebů. Je vláčnější a chuťově výraznější, protože obsahuje i sušený česnek, provensálské bylinky, lahůdkové droždí a sezamová semínka

Suroviny 

 květák  1000 g
 vejce 4 ks  200 g
 mouka celozrnná pšeničná jemná  200 g
 droždí lahůdkové 25 g
 sušený česnek 10 g
 jedlá soda  5 g
 olej olivový  50 g
 sůl  3 g
 provensálské koření  3 g
 semínka sezamová  75 g

Postup

Předehřejeme si troubu na 180 °C. Květák rozdělíme na růžičky a v mixéru krátce rozsekáme na konzistenci kuskusu. V mikrovlnné troubě nebo na páře vaříme 5-6 minut a pak dáme do čisté utěrky vychladnout. Květák v utěrce zabalíme a vymačkáme z něj co nejvíce přebytečné vody, aby byl květák co nejvíce suchý, a přesypeme ho do větší mísy. Rozdělíme si bílky a žloutky. Žloutky přidáme ke květáku a přimícháme mouku, lahůdkové droždí, sušený česnek, jedlou sodu, olivový olej, koření a sůl. Přisypeme i semínka, ale necháme si cca 1 polévkou lžící na posypaní chlebu. Z bílků našleháme tuhý sníh, který pak na závěr do těsta zlehka zapracujeme. Těsto přelijeme do předem vymazané formy a posypeme sezamem. Pečeme cca 45-50 min do zlatova. 

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

 
energetická hodnota (kcal) kcal    139,3  2187,7 max 350 kcal/porci 
bílkoviny g    6  94,7 -
sacharidy g    12,3  192,6 -
z toho cukry g    1,9  29,5 -
tuky g    7,2  112,7 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g    1,2  19,1 ≤ 2,2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g    0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g    4  63,2 ≥ 1,4 g/100 g
sůl g    0,5  8 ≤ 1,125 g/100 g
přidaný cukr g    0  00 ≤ 8 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pečivo).



Mohlo by vás také zajímat: