Maso si nejraději namelte doma nebo si nechte vybraný kousek namlít přímo u řezníka, kupované mleté maso bývá většinou zbytečně tučné. My jsme použili hovězí, můžete ale využít i libové vepřové nebo krůtí. Zeleninovou omáčku můžete také libovolně obměňovat, jako základ ale ponechejte kvalitní rajčatové pyré.
Masové kuličky v zeleninové omáčce s bulgurem
Tímto jídlem se zavděčíte dospělým i dětem, a není na něm vůbec nic složitého!
Jako přílohu jsme zvolili méně tradiční bulgur, můžete ale kuličky podávat i s těstovinami nebo rýží. Bulgur se vyrábí z celozrnné pšenice, je proto bohatým zdrojem vlákniny i některých vitaminů a minerálních látek.
Suroviny
bulgur (v suchém stavu) | 220 g |
cibule | 220 g |
mrkev | 220 g |
celer bulva | 150 g |
česnek | 25 g |
rajčatové pyré | 450 g |
rajčatový protlak | 50 g |
olej řepkový | 15 ml |
libové mleté hovězí maso (například hovězí zadní) | 360 g |
vejce 1 ks | 50 g |
mléko polotučné | 80 ml |
pečivo celozrnné | 40 g |
vývar zeleninový | dle potřeby |
sůl (cca polovina do kuliček a polovina do bulguru) | 8 g |
pepř, bobkový list, rozmarýn | |
čerstvý tymián, čerstvá petrželová nať |
Postup
Zeleninu očistíme a nakrájíme na libovolně velké kousky. Ve větším kastrolu osmahneme nejprve cibuli, poté přidáme nakrájenou mrkev, celer a na plátky nakrájené tři stroužky česneku. Až zelenina trochu zhnědne, přidáme koření a protlak a ještě chvíli opékáme. Podlijeme vývarem a přidáme rajčatové pyré. Vaříme na mírném plameni. Připravíme si masové kuličky. Celozrnné pečivo zalijeme mlékem a necháme nasáknout. Maso nameleme a přidáme k rozmočenému pečivu, přidáme vejce, sůl, pepř a tymián a ručně propracujeme. Ze směsi tvarujeme malé kuličky a přidáme do omáčky. Dusíme pod pokličkou cca 45-60 minut. Omáčku dochutíme dle potřeby solí, pepřem a případně citronovou šťávou. Bulgur uvaříme dle návodu na obalu. Před podáváním posypeme čerstvou petrželkou.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 541,9 | 107,6 | 2167,5 | 400 - 700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 33,1 | 6,6 | 132,6 | - |
sacharidy | g | 68,5 | 13,6 | 274,1 | - |
z toho cukry | g | 12 | 2,4 | 48 | - |
tuky | g | 14,5 | 2,9 | 58 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 3,9 | 0,8 | 15,4 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 17,5 | 3,5 | 70 | ≥ 1,2 g/100 g |
sůl | g | 3 | 0,6 | 12,1 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3, 0 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).