Recepty 5. 6. 2019 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Masové kuličky v zeleninové omáčce s bulgurem

Tímto jídlem se zavděčíte dospělým i dětem, a není na něm vůbec nic složitého!

Masové kuličky v zeleninové omáčce
Masové kuličky s bulgurem - foto: Marek Žilka

Maso si nejraději namelte doma nebo si nechte vybraný kousek namlít přímo u řezníka, kupované mleté maso bývá většinou zbytečně tučné. My jsme použili hovězí, můžete ale využít i libové vepřové nebo krůtí. Zeleninovou omáčku můžete také libovolně obměňovat, jako základ ale ponechejte kvalitní rajčatové pyré.

Jako přílohu jsme zvolili méně tradiční bulgur, můžete ale kuličky podávat i s těstovinami nebo rýží. Bulgur se vyrábí z celozrnné pšenice, je proto bohatým zdrojem vlákniny i některých vitaminů a minerálních látek.

Suroviny 

 bulgur (v suchém stavu) 220 g
 cibule  220 g
 mrkev  220 g
 celer bulva  150 g
 česnek  25 g
 rajčatové pyré  450 g
 rajčatový protlak  50 g
 olej řepkový  15 ml
 libové mleté hovězí maso (například hovězí zadní)  360 g
 vejce 1 ks  50 g
mléko polotučné 80 ml
pečivo celozrnné 40 g
vývar zeleninový dle potřeby
sůl (cca polovina do kuliček a polovina do bulguru) 8 g
pepř, bobkový list, rozmarýn  
čerstvý tymián, čerstvá petrželová nať  

Postup

Zeleninu očistíme a nakrájíme na libovolně velké kousky. Ve větším kastrolu osmahneme nejprve cibuli, poté přidáme nakrájenou mrkev, celer a na plátky nakrájené tři stroužky česneku. Až zelenina trochu zhnědne, přidáme koření a protlak a ještě chvíli opékáme. Podlijeme vývarem a přidáme rajčatové pyré. Vaříme na mírném plameni. Připravíme si masové kuličky. Celozrnné pečivo zalijeme mlékem a necháme nasáknout. Maso nameleme a přidáme k rozmočenému pečivu, přidáme vejce, sůl, pepř a tymián a ručně propracujeme. Ze směsi tvarujeme malé kuličky a přidáme do omáčky. Dusíme pod pokličkou cca 45-60 minut. Omáčku dochutíme dle potřeby solí, pepřem a případně citronovou šťávou. Bulgur uvaříme dle návodu na obalu. Před podáváním posypeme čerstvou petrželkou.  

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  541,9  107,6 2167,5 400 - 700 kcal/porci
bílkoviny g  33,1  6,6  132,6 -
sacharidy g  68,5  13,6  274,1 -
z toho cukry g  12  2,4  48 -
tuky g  14,5  2,9  58 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  3,9  0,8  15,4 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  17,5  3,5  70 1,2 g/100 g
sůl g  3  0,6  12,1 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g 0 0 0 ≤ 3, 0 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).



Mohlo by vás také zajímat: