Květák je zdrojem mnoha prospěšných látek, kromě vlákniny nám dodává i vitaminy (C a K), minerální látky (zejména draslík) a obsahuje i látky s protirakovinnými účinky. Cottage, vejce a sýr dodají nákypu cenné bílkoviny, díky kterým nás lépe zasytí a lze ho využít jako plnohodnotnou svačinu či večeři.
Květákový nákyp s cottage cheese
Hledáte tip na zdravé a rychlé jídlo? Připravte si květákový nákyp.
Suroviny
květák | 400 g |
sýr cottage | 300 g |
vejce | 150 g |
houska celozrnná | 150 g |
sýr Madeland fitness | 30 g |
sůl | 2 g |
pepř | 1 g |
oříšek muškátový | 1 g |
Postup
Květák rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Celozrnné pečivo nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Přidáme žloutky, cottage, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem a promícháme. Vychladlý květák rozkrájíme na menší kousky a přidáme k připravené směsi. V jiné míse si ušleháme sníh z bílků a opatrně vmícháme do směsi. Směs nalijeme do vymazané a vysypané formy (kulaté dortové nebo menších jednoporcových mističek), posypeme strouhaným sýrem a pečeme při 170 stupních (dle velikosti 15-30 minut). Před podáváním můžeme dozdobit nasekanou pažitkou a nastrouhaným sýrem.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
2 porce | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 494,1 | 95,6 | 988,1 | 400 - 700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 41,4 | 8 | 82,9 | - |
sacharidy | g | 43,9 | 8,5 | 87,7 | - |
z toho cukry | g | 10 | 1,9 | 20,1 | - |
tuky | g | 18,1 | 3,5 | 36,2 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 8,5 | 1,7 | 17,1 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 7,2 | 1,4 | 14,5 | ≥ 1,2/100 g |
sůl | g | 3 | 0,6 | 6,1 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3,0 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).