Jáhly jsou oloupaná zrna prosa, svým tvarem trochu připomínají kuskus. Jedná se o přirozeně bezlepkovou surovinu, a proto jsou vhodné i pro ty, kdo mají alergii na lepek nebo trpí celiakií. Pro zpestření jídelníčku bychom na ně ale neměli zapomínat, i když jsme zdraví a lepek tolerujeme.
Jáhlový nákyp
Jáhly jsou tradiční surovinou, která byla v dřívějších dobách naprosto běžnou součástí jídelníčku. V dnešní době je trochu opomíjíme, což je velká škoda. Využití jáhel v kuchyni je opravdu různorodé a můžete je použít jak naslano, tak nasladko. Vyzkoušejte například jáhlový nákyp s jogurtem, který může být skvělou snídaní nebo svačinkou.
Jáhly jsou především zdrojem komplexních sacharidů, menšího množství bílkovin (12 g) a obsahují jen minimum tuku (2,5 g). Jáhly jsou také zdrojem řady prospěšných látek, zejména některých vitaminů (skupiny B) a minerálních látek (draslíku, hořčíku, zinku a některých dalších).
Vejce společně s jogurtem dodávají nákypu plnohodnotné bílkoviny, díky čemuž nás nákyp zasytí. Ořechy zase přispějí kvalitními tuky bohatými na nenasycené mastné kyseliny. Banán s rozinkami a čekankovým sirupem zajistí nákypu sladkou chuť a není třeba přidávat žádný cukr. Jedná se zkrátka o vyváženou snídani nebo svačinku, kterou určitě stojí za to vyzkoušet!
Suroviny
jáhly (v suchém stavu) | 200 g |
banán | 300 g |
jogurt bílý polotučný | 250 g |
vejce | 3 ks |
hrozinky | 100 g |
mandle mleté | 60 g |
sirup čekankový | 20 g |
skořice mletá | 1 g |
voda | 300 ml |
Postup
Jáhly nejprve spaříme vroucí vodou, aby nebyly hořké. Poté je uvaříme do kašovité konzistence (na 200 g jáhel budeme potřebovat asi 750 ml vody). Po uvaření necháme vychladnout. Pokud budou jáhly během chladnutí příliš houstnout, přidáme trochu mléka a zamícháme. Zralé banány si rozmačkáme na kaši a přidáme žloutky, jogurt, rozinky a nasekané mandle, směs dochutíme skořicí a čekankovým sirupem a zamícháme. Přidáme jáhly a promícháme. Z bílků si vyšleháme sníh a opatrně vmícháme do směsi. Směs vlijeme do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Pečeme při 180 stupních asi 40 minut.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 519,2 | 150,4 | 2077 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 19,8 | 5,7 | 79,1 | - |
sacharidy | g | 75,7 | 21,9 | 303 | - |
z toho cukry | g | 27,4 | 7,9 | 109,6 | - |
tuky | g | 14,6 | 4,2 | 58,5 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 3,0 | 0,9 | 12,0 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 |
0 | 0 | ≤ 15 g/100 g |
vláknina | g | 12,1 | 3,5 | 48,6 | ≥1,2 g/100 g |
sůl | g | 0,2 |
0,1 | 1 | ≤ 0,875g/100 g |
přidaný cukr | g | 0,2 | 0,1 | 0,9 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).