Krém z tvarohu a ricotty je přímo nabitý bílkovinami a vápníkem, který je velmi důležitý zejména pro naše kosti.
Lehký tvarohovo-ricottový krém s jahodami
Ideální dezert na letní teplé měsíce. Vyzkoušejte osvěžující jahodové pyré v kombinaci s jemným ricottovým krémem.
K oslazení je vhodné použít čekankový sirup, který je výjimkou mezi všemi možnými sirupy, obsahuje jen minimum cukru a jeho základ tvoří inulin (druh rozpustné vlákniny). Pokud čekankový sirup nemáte, můžete ho nahradit jiným sirupem, cukrem nebo medem, pak ale počítejte, že obsah cukru bude vyšší.
Jahody jsou skvělým zdrojem vitaminu C i některých dalších vitaminů, antioxidantů (zejména anthokyanů) a některých minerálních látek. Dezert lze připravit kdykoli, a to z jahod mražených.
Ingredience 7 porcí
Jahody | 500 g |
Nízkotučná ricotta | 250 g |
Tvaroh měkky 0,5 % | 250 g |
Čekankový sirup | 30 g |
Šťáva z limety | 10 ml |
Vanilka mletá | 2 g |
Postup
- Jahody svaříme v hrnci s trochou vody a kapkou čekankového sirupu.
- Jakmile budou jahody rozvařené, rozmixujeme a necháme dobře vychladit.
- Tvaroh, ricottu a čekankový sirup vyšleháme do pěny, přidáme i semínka z vanilkového lusku nebo vanilkový extrakt. Můžeme přidat i citronovou kůru.
- Dezert servírujeme na malém talířku nebo ve skleničce – nejdříve krém a na něj nalijeme jahodové pyré
- Na závěr zakápneme šťávou z limetky.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
7 porcí | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 108,4 | 72,8 | 758,91 | 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 9,0 | 6,0 | 62,84 | - |
sacharidy | g | 8,8 | 5,9 | 61,418 | - |
z toho cukry | g | 5,3 | 3,6 | 37,41 | - |
tuky | g | 3,2 | 2,2 | 22,51 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,8 | 1,2 | 12,85 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
vláknina | g | 4,1 | 2,8 | 28,712 | |
sůl | g | 0,2 | 0,1 | 1,5 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0,6 | 0,4 | 3,9 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).