- Pro přípravu palačinek použijte celozrnnou mouku, která obsahuje více vlákniny než mouka bílá. Palačinky není třeba smažit ve vrstvě oleje, ale postačí vám jen pár kapek. Nejlépe se hodí řepkový olej, který obsahuje prospěšné nenasycené mastné kyseliny a je poměrně tepelně stabilní.
- Náplň do palačinek můžete obměňovat, připravit si můžete tradiční špenátovou verzi nebo i rychlejší variantu v podobě čerstvého sýra a polníčku.
- Mrkvové palačinky lze určitě použít i ve sladké verzi, jako náplň pak zvolte ideálně tvaroh, který palačinky obohatí o bílkoviny, přidat můžete i libovolné ovoce.
Ingredience: 4 porce
polotučné mléko | 450 ml |
celozrnná špaldová mouka | 240 g |
vejce | 3 ks |
mrkev | 140 g |
řepkový olej | 16 ml |
Lučina linie | 120 g |
polníček | 140 g |
sůl | 2 g |
Postup
- Připravíme klasické těsto na palačinky z vajec, mléka, mouky a špetky soli.
- Na závěr do těsta vmícháme najemno nastrouhanou mrkev.
- Palačinky opékáme na pánvi na kapce řepkového oleje.
- Hotové palačinky potřeme lučinou, posypeme listy polníčku a zarolujeme.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 441 | 136 | 1765 | 350-550 kcal/porci |
bílkoviny | g | 21,6 | 6,7 | 87 | - |
sacharidy | g | 48,7 | 15,1 | 195 | - |
z toho cukry | g | 10,1 | 3,1 | 40 | - |
tuky | g | 16,6 | 5,1 | 66 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 6,4 | 1,98 | 26 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 7,3 | 2,2 | 29 | ≥ 1,4/100 g |
sůl | g | 1,02 | 0,31 | 4,06 | ≤ 0,875/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (Pokrmy určené k přesnídávce, lehkému obědu).