- Poctivý dlouho tažený vývar z masa a kostí vám dodá celou řadu prospěšných látek – bílkoviny, minerální látky i některé vitaminy. Je tak vhodným jídlem například i při nemoci, kdy tělo potřebujete hydratovat a dodat potřebné živiny v lehce stravitelné podobě.
- Do vývaru nezapomeňte přidat i dostatek zeleniny, klíčky přidejte až na závěr do hotové polévky, aby byly zachovány všechny prospěšné látky.
Ingredience: 8 porcí
Slepičí skelet na polévku | 800 g |
Mrkev | 300 g |
Celer |
300 g |
Cibule | 150 g |
Mražený hrášek | 250 g |
Hráškové klíčky | 150 g |
Sůl | 2 g |
Bobkový list, nové koření, celý pepř |
Postup
- Slepičí skelet, mrkev, celer a cibuli omyjeme, očistíme a zprudka opečeme v troubě dohněda.
- Přendáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, přidáme koření a sůl a pomalu přivedeme k varu.
- Sebereme z povrchu vzniklou pěnu a pozvolna táhneme alespoň 3 hodiny.
- Takto připravený vývar scedíme.
- Maso obereme a mrkev s celerem nakrájíme na menší kousky.
- Hotový vývar dle potřeby ještě lehce svaříme a zvýrazníme tak jeho chuť.
- Do připraveného vývaru dáme zpátky maso a zeleninu, přidáme hrášek a prohřejeme.
- Na závěr před podáváním posypeme klčky z hrášku, můžeme nahradit i jinými klčky (např. řeřichou).
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
8 porcí |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 88 | 28 | 703 | ≤ 100 kcal/porci |
bílkoviny | g | 6,9 | 2,2 | 55 | - |
sacharidy | g | 14 | 4,6 | 114 | - |
z toho cukry | g | 4,7 | 1,5 | 38 | - |
tuky | g | 0,5 | 0,2 | 3,8 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,1 | 0 | 0,7 | ≤ 1,1 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,1 g/100 g |
vláknina | g | 3,6 | 1,1 | 29 | - |
sůl | g | 0,5 | 0,16 | 4 | ≤ 0,825/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 2,5 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).