- Jako základ na sušenky použijte ovesné vločky, které se pyšní skvělými nutričními hodnotami. Jsou zdrojem komplexních sacharidů a mimo jiné jsou bohatým zdrojem betaglukanů, které se řadí mezi rozpustnou vlákninu a napomáhají ke snižování hladiny krevního cholesterolu.
- Do sušenek přidejte hořkou čokoládu a libovolné ořechy, které je obohatí o prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Cukrem šetřete, bude stačit jen malé množství, případně ho lze nahradit nízkokalorickým či nekalorickým sladidlem.
Ingredience: 8 porcí
ovesné vločky | 80 g |
mandle loupané | 25 g |
hořká čokoláda | 25 g |
bílky | 2 ks |
třtinový cukr | 15 g |
kypřicí prášek | 2 g |
Postup
- Ovesné vločky společně s nasekanými mandlemi opražíme na pánvi.
- Z bílků vyšleháme tuhý sníh, přidáme cukr a trochu kypřícího prášku.
- Sníh opatrně smícháme se směsí vloček a ořechů a přidáme pokrájenou hořkou čokoládu.
- Z těsta tvoříme sušenky, dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 140° C cca 10-15 minut dozlatova.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
8 porcí |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 84 | 323 | 669 | ≤ 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 3 | 11,5 | 24 | - |
sacharidy | g | 9,6 | 37 | 77 | - |
z toho cukry | g | 2,8 | 10,9 | 23,6 | - |
tuky | g | 3,6 | 14 | 29 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,1 | 4,1 | 8,4 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
vláknina | g | 1,2 | 4,6 | 9,6 | - |
sůl | g | 0,04 | 0,15 | 0,3 | ≤ 1/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).