Recepty 9. 3. 2022 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Ovesné cookies s ořechy a čokoládou

Vyzkoušejte oblíbené sušenky cookies s kousky čokolády ve zdravější podobě. Můžete si je bez obav dopřát na svačinku, i když si třeba zrovna hlídáte hmotnost. Pokud chcete, aby vás taková svačina lépe zasytila, sušenky doplňte ideálně ještě bílým jogurtem, tvarohem nebo kefírem.

Foto: Karolína Alexiová
  • Jako základ na sušenky použijte ovesné vločky, které se pyšní skvělými nutričními hodnotami. Jsou zdrojem komplexních sacharidů a mimo jiné jsou bohatým zdrojem betaglukanů, které se řadí mezi rozpustnou vlákninu a napomáhají ke snižování hladiny krevního cholesterolu.
  • Do sušenek přidejte hořkou čokoládu a libovolné ořechy, které je obohatí o prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Cukrem šetřete, bude stačit jen malé množství, případně ho lze nahradit nízkokalorickým či nekalorickým sladidlem.

Ingredience: 8 porcí

ovesné vločky 80 g 
mandle loupané 25 g 
hořká čokoláda 25 g 
bílky 2 ks 
třtinový cukr 15 g 
kypřicí prášek 2 g 

Postup

  1. Ovesné vločky společně s nasekanými mandlemi opražíme na pánvi.
  2. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, přidáme cukr a trochu kypřícího prášku.
  3. Sníh opatrně smícháme se směsí vloček a ořechů a přidáme pokrájenou hořkou čokoládu.
  4. Z těsta tvoříme sušenky, dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 140° C cca 10-15 minut dozlatova. 
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

8 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  84 323  669  ≤ 110 kcal/porci
bílkoviny g  3 11,5  24  -
sacharidy g  9,6 37  77  -
   z toho cukry g 2,8  10,9  23,6  -
tuky g  3,6 14  29  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 1,1  4,1  8,4  ≤ 6 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g 1,2  4,6  9,6  -
sůl g 0,04  0,15  0,3  ≤ 1/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).





Mohlo by vás také zajímat: