Zdravé Vánoce 1. 12. 2021 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Netradiční raw vosí hnízda banánovo-mangová

Pokud se chystáte letos připravit i nějakou netradiční variantu vánočního cukroví, vyzkoušejte tato exotická banánovo-mangová vosí hnízda! S klasickým receptem mají společný asi jen tvar, ale jejich chuť vás rozhodně příjemně překvapí.

Foto: Karolína Alexiová

Na vosí hnízda budete potřebovat pouze 5 surovin, každá z nich jim dodá plno prospěšných látek a skvěle se navzájem doplňují.

  • Ořechy jsou především zdrojem kvalitních tuků, ovesné vločky dodají vhodné polysacharidy, ovoce je bohaté na vitaminy a antioxidanty. Banán dodá také sladkou chuť a není třeba vosí hnízda ničím dalším sladit. Kakao vosí hnízda doladí nejen svou chutí a barvou, ale je také zdrojem cenných antioxidantů.

Ingredience: 25 porcí

Těsto  
kešu ořechy 180 g
banán  140 g
ovesné vločky  100 g
kakao  20 g
Náplň  
mango  80 g
banán  40 g
Na podklad  
mango 80 g
banán 60 g

Postup 

  1. Nejprve si připravíme těsto. Kešu ořechy a vločky rozmixujeme najemno, přidáme i rozmixovaný banán, kakao a vypracujeme těsto. V případě potřeby těsto zahustíme mletými vločkami nebo naopak zředíme rozmixovaným banánem.
  2. Těsto zabalíme do folie a necháme v lednici odpočinout.
  3. Na náplň rozmixujeme mango společně s banánem.
  4. Na podklad vosích hnízd použijeme na kolečka nakrájené banány a mango (mango nakrájíme na plátky a za pomoci vykrajovátka vykrájíme kolečka – toto uděláme ještě před přípravou náplně, abychom zbylé odřezky zužitkovali na náplň).
  5. Vosí hnízda tvoříme klasicky za pomoci formiček – vložíme těsto, připravíme otvor, který naplníme ovocnou náplní, a přiklopíme kolečkem banánu nebo manga. Vosí hnízda skladujeme v lednici a co nejdříve sníme.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

25 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal 72 256 1793 110 kcal/porci
bílkoviny g 2 7,2 50 -
sacharidy g 8 28 196 -
   z toho cukry g 2,5 9 63 -
tuky g 4 14 98 -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 0,8 2,8 20 ≤ 6 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g 1 3,6 25 -
sůl g 0 0,01 0,1 ≤ 1/100 g
přidaný cukr g 0 0 0 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).



Mohlo by vás také zajímat: