V létě obvykle vyhledáváme lehčí, méně sytá jídla než je tomu po zbytek roku. Kromě toho, že jsou saláty rychlé na přípravu (a nemusíme tak trávit hodiny v kuchyni), můžeme v nich zužitkovat sezónní zeleninu, která nám právě dozrává na zahrádkách.
Osvěžující těstovinový salát s okurkou a ředkvičkami
Nemáte chuť na těžké, syté jídlo? V letním období jsou skvělou volbou saláty. Připravte si s námi těstovinový salát se zeleninou, který vás osvěží a zasytí tak akorát. A navíc byl certifikován logem Vím, co jím, takže si můžete být jisti, že je perfektně nutričně vyvážený. Koneckonců, přesvědčte se sami - v receptu najdete i tabulku s výživovými údaji.
- Pro přípravu tohoto salátu doporučujeme luštěninové těstoviny, které jsou oproti klasickým těstovinám bohatší na bílkoviny a vlákninu. A je to vlastně skvělý způsob, jak nenásilně zařadit luštěniny do svého jídelníčku.
Pokud byste použili klasické těstoviny, které obsahují méně bílkovin, přidejte do salátu například ještě vajíčko, kuřecí prso nebo jinou surovinu bohatou na bílkovinu.
- Zelenina salátu dodá nejen svěží chuť, ale i prospěšné vitaminy a antioxidanty.
Těstovinové saláty se často připravují s hutnými majonézovými dresinky. Pokud na dresink místo majonézy použijete bílý jogurt, salát odlehčíte a zároveň obohatíte o dobře využitelný vápník.
Igredience: 2 porce
Salát | |
cizrnové těstoviny | 200 g |
okurka | 200 g |
ředkvičky | 100 g |
Dresink | |
bílý jogurt | 200 g |
olivový olej | 15 ml |
citrónová šťáva | 10 ml |
máta čerstvá | 10 g |
sůl | 3 g |
pepř | 1 g |
petrželová nať | 10 g |
Postup
- Těstoviny uvaříme dle návodu a necháme vychladnout.
- Do větší mísy nakrájíme na slabé plátky ředkvičky a okurku, kterou zbavíme případných semínek.
- Z jogurtu, olivového oleje, citronové nebo limetkové šťávy, soli, pepře a čerstvé nasekané máty a petrželky si připravíme dresink. Máte-li rádi kopr, můžete přidat i ten.
- K nakrájené zelenině přidáme zchladlé těstoviny a přilijeme dresink.
- Vše společně důkladně, ale zlehka promícháme. Necháme chvíli odpočinout a podáváme.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
2 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 495 | 102 | 990 | 350-550 kcal/porci |
bílkoviny | g | 28,4 | 6 | 57 | - |
sacharidy | g | 65 | 13,4 | 130 | - |
z toho cukry | g | 11 | 2,3 | 22 | - |
tuky | g | 15,2 | 3,1 | 30,5 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 3,3 | 0,7 | 6,6 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 16 | 3,3 | 31,9 | ≥ 1,4/100 g |
sůl | g | 1,6 | 0,3 | 3,2 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3,0 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (přesnídávka, lehký oběd).