Snídaňové kaše patří k podzimu podobně jako teplé čaje a svetry. Ověřenou klasikou jsou samozřejmě ovesné kaše. Jsou nejen rychlé a výživné, ale připravíte je navíc na mnoho různých způsobů – s ovocem (čerstvým i sušeným), ořechy, semínky atd. Nicméně i základ kaše si občas zaslouží změnu a tou mohou být jáhly. V kombinaci s podzimními plody – jablky a vlašskými ořechy – tvoří dokonalou chuťovou kombinaci.
Podzimní kaše s jablky a ořechy
Chladná podzimní rána a sychravé počasí nás vybízí k tomu, abychom začali den vydatnou snídaní. A tato úžasně vonící kaše je pro takový start ideální. Potěší nejen naše čichové a chuťové buňky, ale také krásně prohřeje a dodá nám energii na celé dopoledne.
Jáhly se vyrábějí loupáním obilky prosa, které patří k nejstarším obilovinám vůbec. Jáhly jsou ceněny jak pro své nutriční vlastnosti, tak pro jemnou chuť i dobrou stravitelnost. Jsou přirozeně bezlepkové, což ocení zejména osoby s celiakií nebo alergií na lepek.
- Jáhly jsou bohatým zdrojem draslíku, fosforu, hořčíku, železa, mědi a zinku, z vitaminů v nich najdeme především vitamíny skupiny B. Ve skladbě tuků převládají vícenenasycené mastné kyseliny. Obsah vlákniny je srovnatelný například s pohankou. V těle působí zásadotvorně, což je důležité pro zajištění stálosti vnitřního prostředí organismu.
Mají všestranné využití, a to jak nasladko, tak naslano. Kromě již zmíněných kaší z nich připravíte třeba výtečný jahelník, ale můžete je použít i jako přílohu nebo přidávat do polévek.
Vlašské ořechy platí za významný zdroj vitamínu E, který vyniká antioxidačními účinky. Najdeme v nich také vitamíny skupiny B, z minerálních látek pak hořčík, fosfor či draslík. Cenné jsou pro vysoký obsah nenasycených i vícenenasycených mastných kyselin, zastoupené jsou v nich jak omega 6, tak i omega 3 mastné kyseliny, které pomáhají ke snížení hladiny cholesterolu.
Jablka patří mezi naše tradiční ovoce. Kromě vitamínu C a betakarotenu obsahují hodně vlákniny, především té rozpustné, která pomáhá „čistit“ záhyby tlustého střeva a je skvělou potravou pro prospěšné střevní bakterie. Navíc přispívá i k déletrvajícímu zasycení.
Ingredience: 2 porce
Na kaši: | |
polotučné mléko | 500 ml |
dmBio jáhly | 100 g |
čekankový sirup | 20 g |
½ vanilkového lusku | |
Na jablečný rozvar: | |
jablka | 300 g |
máslo | 10 g |
½ lžičky skořice | |
Na dokončení: | |
dmBio vlašské ořechy | 20 g |
Postup
- Jablka oloupeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na menší kostičky.
- Na pánvi si rozpustíme máslo, přidáme jablka a orestujeme je na středním plameni do poloměkka. Na závěr přimícháme skořici.
- Mléko vlijeme do hrnce (ideálně s dvojitým dnem), přidáme zrníčka z poloviny vanilkového lusku a čekankový sirup.
- Jáhly spaříme horkou vodou, abychom se zbavili hořkosti, necháme okapat a přendáme do hrnce s ochuceným mlékem.
- Přivedeme k varu a na mírném plameni za občasného míchání vaříme do konzistence kaše.
- Hotovou kaši nalijeme do misek, přelijeme jablečným rozvarem a posypeme nahrubo nasekanými vlašskými ořechy.
Tip: Polotučné mléko můžete v receptu nahradit dmBio rýžovým nebo ovesným rostlinným nápojem.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
2 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 502 | 105 | 1 004 | 350-550 kcal/porci |
bílkoviny | g | 15,8 | 3,3 | 31,5 | - |
sacharidy | g | 71,1 | 14,9 | 142 | - |
z toho cukry | g | 29,4 | 6,2 | 58,9 | - |
tuky | g | 16,7 | 3,5 | 33,3 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 5,8 | 1,2 | 11,6 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 15,9 | 3,3 | 31,7 | ≥ 1,4 g/100 g |
sůl | g | 0,27 | 0,06 | 0,55 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehké jídlo).
Tento recept vznikl ve spolupráci s dm.