Recepty 8. 11. 2023 | Bc. Martina DrtinováBc. Martina Drtinová

Podzimní kaše s jablky a ořechy

Chladná podzimní rána a sychravé počasí nás vybízí k tomu, abychom začali den vydatnou snídaní. A tato úžasně vonící kaše je pro takový start ideální. Potěší nejen naše čichové a chuťové buňky, ale také krásně prohřeje a dodá nám energii na celé dopoledne.

Foto: Pavla Vomastková

Snídaňové kaše patří k podzimu podobně jako teplé čaje a svetry. Ověřenou klasikou jsou samozřejmě ovesné kaše. Jsou nejen rychlé a výživné, ale připravíte je navíc na mnoho různých způsobů – s ovocem (čerstvým i sušeným), ořechy, semínky atd. Nicméně i základ kaše si občas zaslouží změnu a tou mohou být jáhly. V kombinaci s podzimními plody – jablky a vlašskými ořechy – tvoří dokonalou chuťovou kombinaci.

Jáhly se vyrábějí loupáním obilky prosa, které patří k nejstarším obilovinám vůbec. Jáhly jsou ceněny jak pro své nutriční vlastnosti, tak pro jemnou chuť i dobrou stravitelnost. Jsou přirozeně bezlepkové, což ocení zejména osoby s celiakií nebo alergií na lepek.

  • Jáhly jsou bohatým zdrojem draslíku, fosforu, hořčíku, železa, mědi a zinku, z vitaminů v nich najdeme především vitamíny skupiny B. Ve skladbě tuků převládají vícenenasycené mastné kyseliny. Obsah vlákniny je srovnatelný například s pohankou. V těle působí zásadotvorně, což je důležité pro zajištění stálosti vnitřního prostředí organismu.

Mají všestranné využití, a to jak nasladko, tak naslano. Kromě již zmíněných kaší z nich připravíte třeba výtečný jahelník, ale můžete je použít i jako přílohu nebo přidávat do polévek.

jáhlová kaše s jablky a ořechyVlašské ořechy platí za významný zdroj vitamínu E, který vyniká antioxidačními účinky. Najdeme v nich také vitamíny skupiny B, z minerálních látek pak hořčík, fosfor či draslík. Cenné jsou pro vysoký obsah nenasycených i vícenenasycených mastných kyselin, zastoupené jsou v nich jak omega 6, tak i omega 3 mastné kyseliny, které pomáhají ke snížení hladiny cholesterolu.

Jablka patří mezi naše tradiční ovoce. Kromě vitamínu C a betakarotenu obsahují hodně vlákniny, především té rozpustné, která pomáhá „čistit“ záhyby tlustého střeva a je skvělou potravou pro prospěšné střevní bakterie. Navíc přispívá i k déletrvajícímu zasycení.

Ingredience: 2 porce

Na kaši:  
polotučné mléko 500 ml 
dmBio jáhly 100 g 
čekankový sirup 20 g 
½ vanilkového lusku  
Na jablečný rozvar:  
jablka 300 g 
máslo 10 g 
½  lžičky skořice  
Na dokončení:  
dmBio vlašské ořechy 20 g

Postup 

  1. Jablka oloupeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na menší kostičky.
  2. Na pánvi si rozpustíme máslo, přidáme jablka a orestujeme je na středním plameni do poloměkka. Na závěr přimícháme skořici.
  3. Mléko vlijeme do hrnce (ideálně s dvojitým dnem), přidáme zrníčka z poloviny vanilkového lusku a čekankový sirup.
  4. Jáhly spaříme horkou vodou, abychom se zbavili hořkosti, necháme okapat a přendáme do hrnce s ochuceným mlékem.
  5. Přivedeme k varu a na mírném plameni za občasného míchání vaříme do konzistence kaše.
  6. Hotovou kaši nalijeme do misek, přelijeme jablečným rozvarem a posypeme nahrubo nasekanými vlašskými ořechy.

 Tip: Polotučné mléko můžete v receptu nahradit dmBio rýžovým nebo ovesným rostlinným nápojem.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 502   105 1 004  350-550 kcal/porci
bílkoviny g  15,8   3,3  31,5  -
sacharidy g  71,1 14,9  142  -
   z toho cukry g  29,4 6,2  58,9  -
tuky g  16,7 3,5 33,3  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  5,8 1,2  11,6  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  15,9 3,3  31,7  ≥ 1,4 g/100 g
sůl g 0,27  0,06   0,55 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehké jídlo).

Tento recept vznikl ve spolupráci s dm.

logo dm





Mohlo by vás také zajímat: