Recepty 31. 5. 2023 | Mgr. Zuzana DouchováMgr. Zuzana Douchová

Pohankové palačinky plněné vanilkovým tvarohem

Jahodová sezóna právě začíná! Vyzkoušejte úžasné pohankové palačinky nasladko plněné vanilkovým tvarohem a právě jahodami. Pohanková mouka je velmi výživná díky vysokému obsahu rutinu a přirozeně bezlepková. Palačinky si můžete připravit jednoduše a snadno. A až vás sladká varianta omrzí, vyzkoušejte je i naslano.

Pohankové palačinky s tvarohem a jahodami
Foto: Pavla Vomastková
  • Pohanková mouka je vhodná nejen pro celiaky, ale pro všechny, kdo chtějí udělat něco pro své zdraví. Pohanka je velmi nutričně hodnotná, lehce stravitelná a má vysoký obsah vlákniny, vitamínů a minerálů. Nejcennější je pro svůj vysoký obsah rutinu, který pozitivně působí na posílení stěn cév a pružnost krevních kapilár. Pohanka tak působí léčivě na cévy a krevní oběh, zmírňuje potíže s křečovými žilami, zvýšenou krvácivostí, praskáním žilek, žaludečními vředy či silnou menstruaci. Také pomáhá regulovat krevní tlak, cholesterol a hladinu cukru v krvi
  • Jahody jsou bohatým zdrojem vitamínu C. Pokud si dopřejete 150 g jahod, splníte tak denní doporučenou dávku pro dospělé (100 mg). Jahody dále obsahují vitamín A, E, K, z minerálních látek draslík a mangan. Dužina jahod obsahuje téměř 90 % vody, na 100 g obsahují jahody necelých 160 kJ, jsou bohaté na vlákninu. Jahody působí i diureticky (zvyšují produkci moči) a díky svému alkalizujícímu účinku podporují vylučování kyseliny močové. Proto se doporučují při dně a dnavé artritidě.

Ingredience: 3 porce

Na palačinky:  
pohanková mouka  150 g
polotučné mléko 240 ml

vejce 1 ks

50 g
sůl 1 g
řepkový olej 10 ml
Na náplň:  
polotučný tvaroh  250 g
javorový sirup 40 g
vanilkový extrakt  5 g
šťáva z citrónu  10 ml
čerstvé jahody 125 g

Postup

  1. pohankové palačinkyZ mouky, mléka, vajíčka a špetky soli umícháme řidší těsto na palačinky, které necháme chvíli odležet.
  2. Na rozpálenou pánev s rozehřátým olejem lijeme těsto a postupně opékáme palačinky jednu po druhé z obou stran.
  3. Tvaroh smícháme se lžící citrónové šťávy, javorovým sirupem a vanilkovým extraktem.
  4. Hotové palačinky potřeme ochuceným tvarohem, poklademe částí nakrájených jahod, zarolujeme a navrch posypeme zbylými pokrájenými jahodami.
  5. Takto připravené pohankové palačinky můžeme ještě pokapat trochou javorového sirupu pro sladší chuť.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

 3 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  407  137  1 221  350-550 kcal/porci
bílkoviny g  25  8  73 -
sacharidy g  58  19 173  -
z toho cukry g  19  6  56 -
tuky g  10  3,5  31 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  2,9  1  8,7 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  8  2,6  23 ≥1,4 g/100 g 
sůl g  0,6  0,2  1,7 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  8  3  24 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehký oběd). 



Mohlo by vás také zajímat: