Jak už bylo řečeno v úvodu, základem dnešního receptu je quinoa, která se řadí mezi pseudoobiloviny. Ve srovnání s ostatními obilovinami má vyváženější podíl bílkovin a aminokyselinové složení. Má i vyšší obsah tuků, jenž jsou bohaté na esenciální mastné kyseliny, které pomáhají snižovat cholesterol.
Quinotto se sušenými rajčaty, cuketou a křupavým tofu
Hledáte-li recept na rychlý bezmasý oběd či večeři, pak jste ho právě našli. Quinotto je vlastně takové rizoto, jen místo rýže jsme použili quinou. Tato pseudoobilovina je skvělou, výživnou surovinou, která by vám doma ve spíži rozhodně neměla chybět. Využít ji totiž můžete na přípravu jak slaných, tak sladkých pokrmů.
Quinoa je zdrojem řady vitamínů, minerálních látek a antioxidantů. Obsahuje především kyselinu listovou, betakaroten, vitamíny skupiny B, vápník, železo, fosfor, mangan a zinek. Pyšní se i vysokým obsahem vlákniny. Má velmi nízký glykemický index a pomáhá tak přecházet výraznějším výkyvům glykemie. Proto je vhodná pro diabetiky. Navíc je bezlepková a v jídelníčku ji tak ocení i celiaci.
Quinou vaříme obdobně jako rýži ve vroucí vodě v poměru 1:2. Před úpravou je důležité quinou proprat ve vodě, aby se zbavila hořkosti.
Dalším zdrojem bílkovin v tomto receptu je tofu, vyrobené ze sójových bobů. Neobsahuje nasycené mastné kyseliny ani cholesterol, sacharidů jen málo. Zato je v něm ukryto množství vlákniny, a navíc je bohaté na vápník, sodík, draslík, fosfor a vitamíny řady B i vitamín E. V receptu jsme použili ochucenou, mandlovo-oříškovou variantu, která dodá pokrmu zajímavou a netradiční chuť.
Ingredience: 3 porce
dmBio quinoa tříbarevná | 250 g |
sůl | 3 g |
dmBio řepkový olej | 30 ml |
dmBio mandlovo-oříškové tofu | 200 g |
cibule | 70 g |
dmBio sušená rajčata | 50 g |
cuketa | 200 g |
2 stroužky česneku | 6 g |
sýr grana padano | 20 g |
čerstvá petrželka | 20 g |
Postup
- Quinou si uvaříme dle návodu.
- Zatímco se nám quinoa vaří, si na větší pánvi rozehřejeme lžíci oleje a osmahneme na něm na menší kostky nakrájené tofu dokřupava. Odložíme ho stranou.
- Do pánve přidáme lžíci oleje a nadrobno nakrájenou cibuli, kterou opečeme jen lehce doměkka.
- K cibule přidáme na kostky nakrájenou cuketu a sušená rajčata a krátce opečeme. Přidáme prolisované stroužky česneku a promícháme.
- Do pánve vrátíme opečené tofu, promícháme a stáhneme plamen na minimum. Přidáme uvařenou scezenou quinou a zlehka vše společně promícháme.
- Servírujeme ozdobené čerstvou petrželkou a hoblinami sýra grana padano.
výživové údaje | na porci | na 100 g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
3 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 607 | 125 | 1 821 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 24,6 | 5,1 | 73,7 | - |
sacharidy | g | 63,8 | 13,2 | 191,3 | - |
z toho cukry | g | 7,8 | 1,6 | 23,4 | - |
tuky | g | 27,2 | 5,6 | 81,7 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 4,1 | 0,8 | 12,2 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 7,9 | 1,6 | 23,7 | ≥ 1,2 g/100 g |
sůl | g | 2,31 | 0,48 | 6,94 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).
Tento recept vznikl ve spolupráci s dm.