Recepty 10. 1. 2024 | PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Recept: Zapečená růžičková kapusta

Růžičková kapusta sice nebývá zeleninovým favoritem, ale kdo si ji oblíbí, udělá pro své zdraví hodně. V zapečené podobě s bramborami, šunkou a sýrem se jedná doslova o bílkovinnou bombu. Na bílkoviny jsou totiž bohaté nejen šunka a sýr, ale také samotná růžičková kapusta a brambory.

Foto: Martin Kyncl

Růžičková kapusta je jednou z mála druhů zeleniny, kterou můžeme sklízet i v zimě. Pokud tedy preferujete sezónní potraviny, neměla by růžičková kapusta uniknout vaší pozornosti. 

  • Růžičková kapusta je velmi bohatá na vitamin C. Ve 100 g kapusty ho najdeme 85 mg, to je jednou tolik, než má pomeranč. Vitamin C je samozřejmě nezbytný pro správnou funkci imunitního systému, což nyní v zimě obzvlášť oceníme. Tento vitamín je však potřebný i pro tvorbu kolagenu, a tedy i chrupavek a vazů. Navíc patří vitamín C mezi silné antioxidanty.
  • Kromě toho obsahuje kapusta i velké množství vitamínu K. Ten je důležitý pro tvorbu koagulačních (srážecích) faktorů, bez nichž bychom i při malém zranění vykrváceli. Lidé, kteří užívají Warfarin (lék zabraňující vzniku krevních sraženin, jeho účinek spočívá v zabránění účinku vitaminu K), by tak měli být s konzumací této zeleniny opatrní.
  • Z dalších vitamínů rozhodně stojí za zmínku β-karoten, který také patří do rodiny antioxidačně působících látek, a dále pak velká část skupiny B vitamínů B (B1, B2, B6, B7 i kyselina listová). Po brokolice je právě růžičková kapusta nejbohatší zeleninou na antioxidačně působící vitamín E.
  • Z minerálů nesmíme zapomenout hlavně na draslík a mangan.

Ingredience: 4 porce

růžičková kapusta   500 g
brambory 700 g
řepkový olej 40 g
šunka dušená výběrová 60 g
vejce (4 ks) 200 g
mléko nízkotučné 0,5 % tuku       30 g
muškátový oříšek 2 g
sýr Eidam 30 % tuku 100 g
petrželová nať 20 g
sůl 2 g

Postup

  1. Z kapustiček odstraníme vnější listy a důkladně je omyjeme.
  2. Přivedeme k varu vodu, kterou osolíme polovinou množství soli a kapustičky vaříme po dobu 6-7 minut.
  3. Uvařené kapustičky propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
  4. Brambory oloupeme, omyjeme vodou a nakrájíme na malé kostičky. Následně je opečeme na oleji.
  5. K bramborám přilijeme 150 ml vody, přiklopíme poklicí a dusíme asi 8 minut.
  6. Mezitím si předehřejeme troubu na 200 °C.
  7. Brambory smícháme s kapustičkami, přendáme do zapékací misky, přidáme nakrájenou šunku a zalijeme směsí z rozkvedlaných vajec, zbytku soli, muškátového oříšku a petrželové nati. Posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem a 20-25 minut zapékáme ve vyhřáté troubě.
výživové údaje na porci na 100 g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 465 111 1856 400 - 700 kcal/porci
bílkoviny g 26 6,1 102 -
sacharidy g 49 11,6 194,2 -
z toho cukry g 5 1,3 21,2 -
tuky g 20 4,8 79,8 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 5 1,2 20 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.15 g/100 g
vláknina g 9 2,1 35,7 ≤ 1.2 g/100 g
sůl g 2 0,43 7,25 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g 0 0 0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).



Mohlo by vás také zajímat: