Růžičková kapusta je jednou z mála druhů zeleniny, kterou můžeme sklízet i v zimě. Pokud tedy preferujete sezónní potraviny, neměla by růžičková kapusta uniknout vaší pozornosti.
Recept: Zapečená růžičková kapusta
Růžičková kapusta sice nebývá zeleninovým favoritem, ale kdo si ji oblíbí, udělá pro své zdraví hodně. V zapečené podobě s bramborami, šunkou a sýrem se jedná doslova o bílkovinnou bombu. Na bílkoviny jsou totiž bohaté nejen šunka a sýr, ale také samotná růžičková kapusta a brambory.
- Růžičková kapusta je velmi bohatá na vitamin C. Ve 100 g kapusty ho najdeme 85 mg, to je jednou tolik, než má pomeranč. Vitamin C je samozřejmě nezbytný pro správnou funkci imunitního systému, což nyní v zimě obzvlášť oceníme. Tento vitamín je však potřebný i pro tvorbu kolagenu, a tedy i chrupavek a vazů. Navíc patří vitamín C mezi silné antioxidanty.
- Kromě toho obsahuje kapusta i velké množství vitamínu K. Ten je důležitý pro tvorbu koagulačních (srážecích) faktorů, bez nichž bychom i při malém zranění vykrváceli. Lidé, kteří užívají Warfarin (lék zabraňující vzniku krevních sraženin, jeho účinek spočívá v zabránění účinku vitaminu K), by tak měli být s konzumací této zeleniny opatrní.
- Z dalších vitamínů rozhodně stojí za zmínku β-karoten, který také patří do rodiny antioxidačně působících látek, a dále pak velká část skupiny B vitamínů B (B1, B2, B6, B7 i kyselina listová). Po brokolice je právě růžičková kapusta nejbohatší zeleninou na antioxidačně působící vitamín E.
- Z minerálů nesmíme zapomenout hlavně na draslík a mangan.
Ingredience: 4 porce
růžičková kapusta | 500 g |
brambory | 700 g |
řepkový olej | 40 g |
šunka dušená výběrová | 60 g |
vejce (4 ks) | 200 g |
mléko nízkotučné 0,5 % tuku | 30 g |
muškátový oříšek | 2 g |
sýr Eidam 30 % tuku | 100 g |
petrželová nať | 20 g |
sůl | 2 g |
Postup
- Z kapustiček odstraníme vnější listy a důkladně je omyjeme.
- Přivedeme k varu vodu, kterou osolíme polovinou množství soli a kapustičky vaříme po dobu 6-7 minut.
- Uvařené kapustičky propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
- Brambory oloupeme, omyjeme vodou a nakrájíme na malé kostičky. Následně je opečeme na oleji.
- K bramborám přilijeme 150 ml vody, přiklopíme poklicí a dusíme asi 8 minut.
- Mezitím si předehřejeme troubu na 200 °C.
- Brambory smícháme s kapustičkami, přendáme do zapékací misky, přidáme nakrájenou šunku a zalijeme směsí z rozkvedlaných vajec, zbytku soli, muškátového oříšku a petrželové nati. Posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem a 20-25 minut zapékáme ve vyhřáté troubě.
výživové údaje | na porci | na 100 g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 465 | 111 | 1856 | 400 - 700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 26 | 6,1 | 102 | - |
sacharidy | g | 49 | 11,6 | 194,2 | - |
z toho cukry | g | 5 | 1,3 | 21,2 | - |
tuky | g | 20 | 4,8 | 79,8 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 5 | 1,2 | 20 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0.15 g/100 g |
vláknina | g | 9 | 2,1 | 35,7 | ≤ 1.2 g/100 g |
sůl | g | 2 | 0,43 | 7,25 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).