Datle jsou dobrým zdrojem vlákniny, obsahují i vitaminy B skupiny, z minerálních látek především hořčík, draslík a železo. Kešu ořechy jsou bohaté na mononenasycené mastné kyseliny, vitamin K, vitamin B1 a B6, hořčík, fosfor, mangan, selen a měď. O ovesných vločkách a jejich prospěšnosti asi nemá význam se více zmiňovat, všichni vědí, že obsahují zdraví prospěšné β-glukany, které mimo jiné podporují i imunitní systém.
Raw datlové kuličky
Kuličky potěší každého, kdo má rád sladkou chuť a přitom hledí na výběr zdravých potravin. V receptu je použita datlová pasta, ale pokud máte výkonný mixér, můžete použít i celé datle. Jen je vhodné je před použitím alespoň na 2 hodiny namočit.
Ale na závěr malé upozornění – raw kuličky sice obsahují řadu zdraví prospěšných látek, ovšem jedna kulička má energii 450 kJ, což je zcela srovnatelné s běžným cukrovím. Takže i zde platí – sednout si k tácku kuliček znamená vydat se vstříc nadbytečným kilogramům.
Suroviny
datle sušené | 300 g |
ovesné vločky | 100 g |
kešu oříšky | 200 g |
kakao | 35 g |
strouhaný kokos | 22 g |
med | 15 g |
Postup
Nejprve rozmixujte kešu ořechy, pak vločky a následně přidejte zbývající ingredience. Pokud by byla směs příliš hutná, přidejte trochu horké vody. Ze vzniklé hmoty vytvarujte kuličky, které můžete obalit v kakau, kokosu nebo nasekaných kešu ořeších.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
25 ks |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 107,5 | 399,8 | 2686,8 | 110 kcal/100 g |
bílkoviny | g | 2,9 | 10,7 | 72,1 | - |
sacharidy | g | 14,4 | 53,5 | 359,8 | - |
z toho cukry | g | 8,3 | 31 | 208,1 | - |
tuky | g | 4,5 | 16,7 | 112,3 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,29 | 4,8 | 32,2 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
vláknina | g | 1,8 | 6,6 | 44,5 | |
sůl | g | 0 | 0,2 | 1,1 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0,5 | 1,8 | 12,3 | ≤ 20 g/100g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).