Fotografie: Tomáš Martínez |
Švestky a mák v hlavní roli
Sušené švestky obsahují vysoký podíl vlákniny a sacharidů a jsou tak úžasnou alternativou cukru do nepečeného cukroví. Stačí je namočit na chvíli do vody a rozmixovat. Navíc jsou plné minerálních látek, antioxidantů a vitamínů. Mák je zase bohatým zdrojem vápníku, esenciálních mastných kyselina a bílkovin. Kombinaci máku a sušených švestek jsem doplnila jen lžičkou mleté skořice a kouskem kvalitní hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa. Pak už jen stačí kuličky obalit v sezamových semínkách. Na obalení také můžete použít kokos, chia semínka, kakao nebo mleté ořechy. Nabízí Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog.
SUROVINY :
sušené švestky | 200 g |
mák | 200 g |
čokoláda hořká | 30 g |
skořice mletá | 5 g |
sezamová semínka | 20 g |
POSTUP:
Švestky namočíme do vody a necháme změknout. Poté scedíme a rozmixujeme společně s mákem na jemnou hmotu. Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni a přimícháme k makovo švestkové hmotě. Dochutíme skořicí a v případě potřeby dosladíme vodou ze švestek nebo přidáme na zahuštění mák. Rukama tvoříme kuličky, které obalujeme v sezamových semínkách a dáme do lednice zatuhnout.
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.
živové údaje | na porci | na 100g | celkem | Kritéria Vím, co jím | |
23 g |
20 porcí |
svačinka | |||
energetická hodnota (kcal] | kcal | 91 | 399 | 1 814,5 | max 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 2 | 10,5 | 47,8 | - |
sacharidy | g | 10 | 43,7 | 198,6 | - |
z toho cukry | g | 4 | 19 | 86,6 | - |
tuky | g | 5 | 23,7 | 107,8 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SAFA) | g | 1 | 4,2 | 19 | ≤ 13 % energetické hodnoty |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty |
vláknina | g | 3 | 11,4 | 52,1 | |
sodík | mg | 0 | 0,024 | 0,108 | ≤ 400 mg/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 20 g/100 g |