Proč jíst jehněčí maso?

Jehněčí maso obsahuje kvalitní plnohodnotné bílkoviny a na rozdíl od vepřového či hovězího minimum tuku a cholesterolu. Obsahuje zdraví prospěšné omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, které pomáhají chránit naše srdce a cévy. Je také zdrojem železa, zinku, draslíku, vápníku a hořčíku a z vitamín jsou zastoupeny především vitamíny skupiny B, A, D a E. Je tedy velmi vhodné pro zdravě vyvážený jídelníček. Hodí se rovněž pro nízkotučnou dietu, sportovce, těhotné, kojící a děti. Jako zástupce červeného masa by mělo být omezeno lidmi trpící dnou.

Jak se zbavit typické „vůně“?

Pokud se jehněčímu vyhýbáte kvůli jeho specifické „vůni“, vždy odstaňte přebytečný tuk a maso odblaňte. Nezapomeňte také jehněčí dochutit česnekem a čerstvými bylinkami či kořením. K jehněčímu se skvěle hodí koriandr, rozmarýn, oregano či tymián. 

RECEPT: Jehněčí špízy s domácí plackou a jogurtovým dipem

  

SUROVINY NA 3 PORCE:

Maso jehněčí mleté (plec libová) 500 g
koriandr čerstvý 20 g
Chilli koření 5 g
Citrónová šťáva 20 g
Kmín římský mletý 10 g
Česnek 15 g
Mouka celozrnná pšeničná jemný 250 g
olej řepkový 5 g
Jogurt bílý polotučný 200 g
Máta čerstvá 10 g
Rajčata 200 g
Salát ledový 200 g
Sůl 4 g
Pepř 2 g
 

POSTUP:

Nejdříve si připravíme masovou směs a těsto na chlebové placky. Mleté maso smícháme s nasekaným čerstvým koriandrem, chilli, lžící citrónové šťávy, římským mletým kmínem, prolisovaným česnekem, polovinou soli a pepřem a necháme chvíli odležet. Špejle na špízy namočíme na chvíli do vody. Mouku smícháme s 50 g jogurtu, polovinou soli a pomalu lijeme cca 150 ml vlažné vody. Vypracujeme hladké nelepivé těsto. V případě potřeby přidáme mouku nebo vodu. Necháme na pár minut odpočinout. Zbytek jogurtu smícháme s nasekanou čerstvou mátou a dáme do lednice. Ledový salát a rajčata pokrájíme na kousky a pokapeme lžící citronové šťávy. Z masové směsi vytvarujeme oválné šišky, které napichujeme na namočené špejle či kovové jehlice. Před grilováním potřeme olejem a dáme na rozpálený gril z obou stran opéct dozlatova. Z těsta na placky vytváříme nejprve menší kuličky, které vyválíme na tenké placky (cca 2mm) a necháme z obou stran nasucho na pánvi opéct. Ihned teplé podáváme k masu s dipem a salátem. 

  

Nutriční složení 1 porce:

 
energie
 
617,5 kcal
 
 
bílkoviny
 
48,7 g
 
 
sacharidy
 
 61,7 g
 
 
 z toho cukry 
 
7,3 g 
 
 
tuky 
 
15,2 g 
 
 
 SFA 
 
5,2 g 
 
 
 TFA 
 
0 g 
 
 
vláknina 
 
14,7 g 
 
 
sodík 
 
0,6 g 
 
 
přidaný cukr 
 
0 g 
 

 

Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez
Zdroje: nutritiondata.self.com