Oves se řadí mezi funkční potraviny, protože příznivě ovlivňují zdraví člověka. Sacharidy se pomalu vstřebávají, a tím dokáží zasytit na několik hodin. Je bohatým zdrojem vitaminů B skupiny, nadprůměrným obsahem thiaminu (vitaminu B1), B2 a B6. Kromě toho obsahuje i zajímavé množství kyseliny listové a pantothenové. Z minerálních látek obsahuje významné množství především manganu, hořčíku, zinku, fosforu, draslíku a železa. Kombinace s mrkví dělá ze sušenek placičký plné zdraví.
Recept: Mrkvové sušenky z ovesných vloček
Sušenky doma upečené chutnají víc. Při přípravě a pečení provoní celý byt. Navíc, pokud je připravíme z ovesných vloček a s mrkví, získáme zdravou svačinku pro děti. K odpolední kávě se také výborně hodí.
Mrkev dodá sušenkám hezkou barvu a vláčnost. Tepelně upravená mrkev obsahuje více antioxidantů než mrkev syrová. Z vitaminů je mrkev nejbohatší na beta-karoten, což je silný antioxidant. Beta-karoten je zvlášť účinný v ochraně kůže před slunečním zářením, nezbytný je i pro vývoj zraku. Mrkev je i dobrým zdrojem vlákniny, je snadno stravitelná a vedle beta-karotenu je bohatá na draslík. Ostatní vitaminy a minerální látky jsou zastoupeny v menší míře, zato v širokém spektru.
Složení
jemné ovesné vločky Emco | 125 g |
polohrubá mouka | 160 g |
mrkev nastrouhaná | 180 g |
cukr moučka | 80 g |
hrozinky | 80 g |
rostlinný olej řepkový | 140 g |
prášek do pečiva | 10 g |
skořice | 4 g |
sůl | 2 g |
vejce 1 ks | 50 g |
Postup
Mrkev oloupeme a nastrouháme najemno. Hrozinky propláchneme horkou vodu a necháme okapat. Smícháme se všemi ostatními ingrediencemi. Plech vyložíme pečícím papírem, na který nanášíme těsto. Jednu sušenku upečeme z těsta o množství zhruba polévkové lžíce. Pečeně max. na 180 stupňů zhruba 20 minut. Záleží na typu trouby a výšce těsta.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
30 ks | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 101 | 364 | 3 027 | max 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 2 | 6,1 | 50,4 | - |
sacharidy | g | 12 | 42,7 | 355,1 | - |
z toho cukry | g | 4 | 15,8 | 131,2 | - |
tuky | g | 5 | 18,9 | 156,6 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0 | 1,8 | 14,7 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0.4 g/100 g |
vláknina | g | 1 | 3,7 | 30,9 | - |
sůl | g |
0 |
0,412 | 3,425 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 3 | 9,6 | 80 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (moučník).