Tradiční perník se peče ze žitné mouky, která se vyznačuje vysokým obsahem vlákniny a mnoha minerálních látek (draslík, fosfor, železo, síra, fluor). Vedle vlákniny obsahuje žito řadu bioaktivních látek – β-glukany, látky s antioxidačním účinkem, fytoestrogeny, které se podílejí na snižování hladiny cholesterolu, krevního tlaku a mají také protinádorové účinky. Zajímavostí je, že na našem území patří žito k nejstarším pěstovaným obilovinám.
Recept: Perník s jablky a kakaovou polevou
Perník je nestárnoucí klasika, která potěší každého. Perník je vláčný i díky jablku, které nám dodá potřebnou rozpustnou vlákninu – pektin. Vláknina pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a upravovat hladinu krevního cukru.
Suroviny
vejce | 2 ks |
Hera máslová | 90 g |
cukr krupice | 250 g |
mouka celozrnná žitná | 450 g |
kypřící prášek | 30 g |
vanilkový cukr | 20 g |
mléko polotučné 1,5% | 520 g |
jablka | 200 g |
hrozinky | 30 g |
kakao | 20 g |
skořice | 2 g |
cukr moučka | 80 g |
citrónová kůra | 2 g |
Postup
Jablka nastrouháme na hrubém struhadle, Heru máslovou rozpustíme. Hrozinky zalijeme horkou vodou, necháme chvilku odstát a pak slijeme. Mouku, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva, kakao, skořici a citrónovou kůru dobře promícháme, postupně přidáme teplé mléko, rozpuštěný tuk a nahrubo nastrouhaná jablka a hrozinky. Vše dobře promícháme a rozetřeme do dobře vymazaného pekáče vysypaného moukou a zvolna pečeme ve středně teplé troubě. Perník po upečení necháme vychladnout a potřeme polevou.
Poleva: do cukru moučky se lžící kakaa přidáváme za stálého míchání lžíci mléka a několik lžiček vroucí kávy. Polevou potřeme perník.
Tip: perníku se líbí více v kovové, nebo keramické formě. V silikonu se mu nelíbí
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
40 ks | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 106 | 236 | 4 226,6 | max 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 2 | 4,4 | 79,3 | - |
sacharidy | g | 18 | 40 | 717,5 | - |
z toho cukry | g | 10 | 23,3 | 417,6 | - |
tuky | g | 2 | 5,6 | 99,6 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1 | 2,4 | 43,9 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0.4 g/100 g |
vláknina | g | 2 | 4,1 | 73,4 | - |
sůl | g |
0 |
0,54 | 9,692 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 9 | 19,5 | 350 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (moučník).