Zdravé papriky

Paprika je nejen chutnou letní zeleninou, ale i kořením a lékem. Papriky obsahují velké množství vitamínu C, betakaroten, vitamín E, B a rutin.  Pomáhají tak posilovat imunitu, zlepšují trávení a prospívají našim cévám a srdci. Nejvíce vitamínu C obsahují papriky červené, ale i zelené, oranžové či žluté jsou významným zdrojem tohoto vitamínu. Z minerálů papriky obsahují nejvíce draslík, hořčík, fosfor a vápník. Pálivější papriky díky látce kapsaicinu mají navíc antibakteriální a protiplísňové účinky. Papriky mají velmi všestranné využití ve studené i teplé kuchyni. Konzumují se čerstvé, grilované, pečené, vařené či jako koření.

Pečené papriky

Na pečení se nejvíce hodí červené papriky. Můžete je péct v troubě, na grilu či nad přímým ohněm. Není se třeba bát požadované zčernalé slupky, protože se před konzumací oloupe. Oloupané pečené papriky zbavené stopky a semínek jsou skvělé jen tak se solí a olivovým olejem. Výborně se také doplňují s čerstvým sýrem. Pečené papriky však můžete přidat i do salátů, polévek, pomazánek, všude tam kde chcete mít úžasnou kouřovou příchuť paprik.  Do pomazánky používám na zvýraznění pečené chuti ještě uzenou papriku jako koření. 

RECEPT: PAPRIKOVO FAZOLOVÁ POMAZÁNKA

SUROVINY:

Paprika červená čerstvá 400 g
fazole červené vařené (nebo z konzervy) 250 g
Česnek 10 g
Olej olivový 20 g
Sůl 2 g
Pepř 2 g
Paprika uzená sladká 5 g
Citrónová šťáva 10 g

POSTUP:

Papriky omyjeme a osušíme. Dáme na plech vyložený pečícím papírem do předehřáté trouby na 200° C na cca 30 minut dokud jsou ze všech stran opečené, slupka by měla být načernalá. Pak je zabalíme do igelitového sáčku a necháme chvíli zapařit. Následně je vyndáme ze sáčku a ještě za tepla stáhneme spálenou vrchní slupku a zbavíme stopky a semínek. Takto opracované pečené papriky dáme do mixéru a společně s ostatními ingrediencemi rozmixujeme do hladka. Hotovou pomazánku necháme ideálně přes noc uležet v lednici. 

Nutriční složení:

  energie
650, 7 kcal  
  bílkoviny
28, 3 g  
  sacharidy
86,1 g  
   z toho cukry
18,5 g  
  tuky
23,2 g  
   SFA
3,4 g  
   TFA
0 g  
  vláknina
29,5 g  
  sodík
0,793 g  
  přidaný cukr
74 g  
 
Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez
Zdroje: www.nutridatabaze.cz