Fotografie: Martina Matičková |
Pohankový chléb se slunečnicovými semínky
Pohanku většinou konzumujeme v podobě přílohy nebo snídaňové kaše. Její typickou chuť si však můžete užít i v podobě chleba, který bude více vláčný a hutný oproti klasickému pšeničnému chlebu. Pohanku bychom měli pravidelně zařazovat do našich jídelníčků, protože díky vysokému obsahu rutinu prospívá našim cévám a krevnímu oběhu. Také pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, cholesterol, krevní tlak a je plná všech důležitých živin. Pohanka obsahuje kvalitní bílkoviny, zdravé nenasycené mastné kyseliny, vlákninu, antioxidanty, vitamíny skupiny B a minerály jako jsou zinek, draslík a železo. Na základní chlebové těsto potřebujeme jen loupanou pohanku, semínka, sůl a olej. Nejraději mám kombinaci pohanky se slunečnicovými semínky, ale můžete dle svých chuťových preferencí přidat i jiné druhy semínek – lněné, chia, dýňové, apod. Také tento chléb občas dělám i s bylinkami, které těsto krásně ovoní – skvělý je tymián nebo rozmarýn. Popisuje Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog.
SUROVINY :
Pohanka loupaná zrna | 400 g |
Semena slunečnice | 50 g |
Olej řepkový | 20 g |
Voda | 160 g |
Sůl | 5 g |
POSTUP:
Pohanku propláchneme, zalijeme vodou a necháme přes noc namáčet. Poté pohanku slijeme, již neproplachujeme a vsypeme do mixéru. Přidáme sklenici vody (cca 250 ml vody), lžičku soli, semínka a 2 lžíce oleje. Krátce rozmixujeme tak, aby se ingredience všechny spojily, ale nemixujeme úplně do hladka. Těsto pak vlijeme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme fermentovat alespoň dalších 8 hodin (ideálně i přes další noc) při pokojové teplotě. Během této doby by mělo těsto přirozeně kvasit a jen mírně zvětšit svůj objem. Těsto by mělo mít bublinky. Poté předehřejeme troubu na 180 °C a těsto vlijeme do chlebové formy vyložené pečícím papírem. Můžeme ještě povrch posypat dalšími semínky. Volíme spíše menší chlebovou formu, protože těsto nevykyne tak jako u pšeničného chleba. Pečeme cca 45-60 minut.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | Kritéria Vím, co jím | |
10 porcí |
chléb a běžné pečivo | ||||
energetická hodnota (kcal] | kcal | 183 | 276 | 1 831 | |
bílkoviny | g | 7 | 10,7 | 70,8 | - |
sacharidy | g | 33 | 49,4 | 328 | - |
z toho cukry | g | 1 | 1,8 | 11,8 | - |
tuky | g | 4 | 6 | 39,8 | - |
z toho | |||||
nasycené mastné kyseliny (SAFA) | g | 1 | 0,9 | 5 | ≤ 1.1 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0.1 g/100 g |
vláknina | g | 5 | 6,8 | 45 | ≥ 4 g/100 g |
sůl | g | 0,39 | 0,587 |
3,902 |
≤ 1,25 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 4 g/100 g |