Pohankovo chia chleba
Fotografie: Martina Matičková

Pohankový chléb se slunečnicovými semínky

Pohanku většinou konzumujeme v podobě přílohy nebo snídaňové kaše. Její typickou chuť si však můžete užít i v podobě chleba, který bude více vláčný a hutný oproti klasickému pšeničnému chlebu. Pohanku bychom měli pravidelně zařazovat do našich jídelníčků, protože díky vysokému obsahu rutinu prospívá našim cévám a krevnímu oběhu. Také pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, cholesterol, krevní tlak a je plná všech důležitých živin. Pohanka obsahuje kvalitní bílkoviny, zdravé nenasycené mastné kyseliny, vlákninu, antioxidanty, vitamíny skupiny B a minerály jako jsou zinek, draslík a železo. Na základní chlebové těsto potřebujeme jen loupanou pohanku, semínka, sůl a olej. Nejraději mám kombinaci pohanky se slunečnicovými semínky, ale můžete dle svých chuťových preferencí přidat i jiné druhy semínek – lněné, chia, dýňové, apod. Také tento chléb občas dělám i s bylinkami, které těsto krásně ovoní – skvělý je tymián nebo rozmarýn.  Popisuje Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog.

SUROVINY :

Pohanka loupaná zrna     400 g
Semena slunečnice 50 g
Olej řepkový 20 g
Voda 160 g
Sůl 5 g

POSTUP:

Pohanku propláchneme, zalijeme vodou a necháme přes noc namáčet. Poté pohanku slijeme, již neproplachujeme a vsypeme do mixéru. Přidáme sklenici vody (cca 250 ml vody), lžičku soli, semínka a 2 lžíce oleje. Krátce rozmixujeme tak, aby se ingredience všechny spojily, ale nemixujeme úplně do hladka. Těsto pak vlijeme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme fermentovat alespoň dalších 8 hodin (ideálně i přes další noc) při pokojové teplotě. Během této doby by mělo těsto přirozeně kvasit a jen mírně zvětšit svůj objem. Těsto by mělo mít bublinky. Poté předehřejeme troubu na 180 °C a těsto vlijeme do chlebové formy vyložené pečícím papírem. Můžeme ještě povrch posypat dalšími semínky. Volíme spíše menší chlebovou formu, protože těsto nevykyne tak jako u pšeničného chleba. Pečeme cca 45-60 minut.

výživové údaje na porci na 100g celkem  Kritéria Vím, co jím
   

 10 porcí 

chléb a běžné pečivo
energetická hodnota (kcal] kcal  183 276 1 831  
bílkoviny  g 7 10,7 70,8 -
sacharidy g 33 49,4 328 -
  z toho cukry g 1 1,8 11,8 -
tuky g 4 6 39,8 -
    z toho          
    nasycené mastné kyseliny (SAFA) g 1 0,9 5  ≤ 1.1 g/100 g 
    transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.1 g/100 g 
vláknina g 5 6,8 45 ≥ 4 g/100 g
sůl g  0,39 0,587

3,902

 ≤ 1,25 g/100 g
přidaný cukr g 0 0 0  ≤ 4 g/100 g