Nádivka se dá připravit i zdravě
Nádivka je někdy nazývaná také hlavička nebo svítek. Nejčastěji se připravuje z vajec, bílého pečiva, uzeného masa a zelených bylinek. Variant receptů nádivky je celá řada, někdo přidává kuřecí či králičí maso nebo jen houby. Do nádivky se jako symbol jara přidávají čerstvá zelená zelenina - kopřivy, jarní špenát či petržel. Chutná je také kombinace libečku nebo bazalky. Protože klasická nádivka obsahuje vysoké množství tuku a bílé mouky, připravila jsem pro vás zdravější alternativu z kukuřičné polenty, libové šunky, petrželky (kombinace kudrnky a hladkolisté), celozrnného pečiva a to vše bez přidaného tuku a vajec, kterých máte po Velikonocích užito už asi stejně dost.
Petrželka nejen na ozdobu
Petrželová nať se nejčastěji používá na ozdobu do salátů, polévek či pomazánek. K běžnému dostání jsou dvě odrůdy – petržel kadeřavá (kudrnka) a hladkolistá, která má výraznější chuť a aroma. Kromě dekorativních účelů má však petrželka léčivé a preventivní účinky a proto bychom ji měli přidávat do jídel co nejčastěji. Petrželové listy obsahují silice a flavoidy, které působí močopudně, antioxidačně a antibakteriálně. V léčitelství se proto používá petrželka k léčbě řady onemocnění, nejčastěji při zánětech močového ústrojí či dýchacích cest. Petrželka je hlavně zdrojem vitamínu C, A, E a draslíku, hořčíku, vápníku a fosforu. Zelené listy obsahují také významné množství kyseliny listové.
RECEPT: POLENTOVÁ NÁDIVKA
SUROVINY na 2 porce:
polenta 200 g
chléb toastový celozrnný 70 g
cibule 50 g
česnek 15 g
olej řepkový 10 g
šunka dušená 180 g
petrželová nať 200 g
pepř 2 g
sůl 2 g
oříšek muškátový 2 g
POSTUP:
Předehřejeme si troubu na 180 ° C. Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli a česnek. Pak přidáme šunku pokrájenou na kousky a krátce opečeme. Směs necháme vychladnout. Toastový chléb pokrájíme na kostičky. Polentu vysypeme do mísy a zalijeme cca 0,5 litrem vody a důkladně rozmícháme. Smícháme polentu s chlebem a šunkovou směsí a přidáme nadrobno pokrájenou petržel a na závěr okořeníme. Vše důkladně spojíme. Pokud je těsto příliš suché, tak přidáme postupně další vodu. Těsto vlijeme do formy vyložené pečícím papírem a dáme péct do trouby na cca 60 minut. Nádivku necháme alespoň přes noc v lednici ztuhnout a uležet.
Nutriční složení 1 porce:
energie |
651,2 kcal |
bílkoviny |
29,6 g |
sacharidy |
18,2 g |
z toho cukry |
3,2 g |
tuky |
10,3 g |
SFA |
1,9 g |
TFA |
0 g |
sodík |
1,395 g |
vláknina |
8,2 g |
přidaný cukr |
0 g |