Fotografie: Martina Matičková |
Čokoládovo-řepový koláč
Nejen láska prochází žaludkem, ale i naše zdraví. Proto je tento koláč vyroben z kvalitních a zdraví prospěšných surovin. Bílou mouku jsem nahradila celozrnnou špaldovou, která dodá dezertu krásně oříškovou chuť a našemu tělu potřebnou vlákninu, vitamíny a minerály. Na oslazení těsta jsem použila med, ale můžete nahradit jakýmkoli jiným přirozeným sladidlem. Skvěle chutnají a dosladí i namočené a rozmixované datle. Máslo lze zcela nahradit rostlinným řepkovým olejem, který neobsahuje cholesterol a je výborným zdrojem esenciálních mastných kyselin. Čokoládu použijte pouze kvalitní hořkou s vysokým obsahem kakaa. Kakao je plné antioxidantů a minerálů, působí velmi pozitivně na naši nervovou a cévní soustavu. Červená řepa je zdrojem kyseliny listové, vitamínu C, draslíku, železa a antioxidantů. Podporuje tak náš imunitní, kardiovaskulární a nervový systém. Řepu do koláče doporučuji raději pečenou nežli vařenou, protože pečením získává řepa lepší chuť. Popisuje Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog.
SUROVINY :
Mouka celozrnná špaldova | 150 g |
Vejce 3ks | 150 g |
Řepa červená | 300 g |
Kypřící prášek | 6 g |
Řepkový olej | 50 g |
Kakao | 30 g |
Skořice mletá | 5 g |
Med | 120 g |
Sůl | 1 g |
Hořká čokoláda | 50 g |
POSTUP:
Omytou červenou řepu si zabalíme do alobalu a dáme péct do trouby na 180°C alespoň na hodinu. Vychladlou řepu poté rozmixujeme na hladké pyré. Smícháme se třemi žloutky, medem, olejem a důkladně promícháme. Přisypeme mouku s kypřícím práškem, kakaem, špetkou soli a opět důkladně promícháme. Z bílků si vyšleháme pevný sníh a postupně ho opatrně vmícháme do těsta. Hotové těsto přelijeme do koláčové menší formy a pečeme na 180°C cca 30 minut.
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.
živové údaje | na porci | na 100g | celkem | Kritéria Vím, co jím | |
20 porcí |
svačinka | ||||
energetická hodnota (kcal] | kcal | 104 | 241 | 2 076 | max 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 3 | 6,3 | 54,7 | - |
sacharidy | g | 12 | 28,4 | 244,7 | - |
z toho cukry | g | 6 | 15 | 129,5 | - |
tuky | g | 5 | 10,9 | 79,4 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SAFA) | g | 1 | 2,9 | 25,3 | ≤ 1.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty |
vláknina | g | 2 | 4,3 | 36,9 | |
sodík | mg | 0 | 0,152 | 1,312 | ≤ 400 mg/100 g |
přidaný cukr | g | 5 | 11,4 | 98,4 | ≤ 20 g/100 g |