Valentýnský koláč
Fotografie: Martina Matičková

Čokoládovo-řepový koláč

Nejen láska prochází žaludkem, ale i naše zdraví. Proto je tento koláč vyroben z kvalitních a zdraví prospěšných surovin. Bílou mouku jsem nahradila celozrnnou špaldovou, která dodá dezertu krásně oříškovou chuť a našemu tělu potřebnou vlákninu, vitamíny a minerály. Na oslazení těsta jsem použila med, ale můžete nahradit jakýmkoli jiným přirozeným sladidlem. Skvěle chutnají a dosladí i namočené a rozmixované datle. Máslo lze zcela nahradit rostlinným řepkovým olejem, který neobsahuje cholesterol a je výborným zdrojem esenciálních mastných kyselin. Čokoládu použijte pouze kvalitní hořkou s vysokým obsahem kakaa. Kakao je plné antioxidantů a minerálů, působí velmi pozitivně na naši nervovou a cévní soustavu. Červená řepa je zdrojem kyseliny listové, vitamínu C, draslíku, železa a antioxidantů. Podporuje tak náš imunitní, kardiovaskulární a nervový systém. Řepu do koláče doporučuji raději pečenou nežli vařenou, protože pečením získává řepa lepší chuť. Popisuje Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog.

SUROVINY :

Mouka celozrnná špaldova    150 g
Vejce 3ks 150 g
Řepa červená 300 g
Kypřící prášek 6 g
Řepkový olej 50 g
Kakao 30 g
Skořice mletá 5 g
Med 120 g
Sůl 1 g
Hořká čokoláda 50 g

POSTUP:

Omytou červenou řepu si zabalíme do alobalu a dáme péct do trouby na 180°C alespoň na hodinu. Vychladlou řepu poté rozmixujeme na hladké pyré. Smícháme se třemi žloutky, medem, olejem a důkladně promícháme. Přisypeme mouku s kypřícím práškem, kakaem, špetkou soli a opět důkladně promícháme. Z bílků si vyšleháme pevný sníh a postupně ho opatrně vmícháme do těsta. Hotové těsto přelijeme do koláčové menší formy a pečeme na 180°C cca 30 minut.

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.

živové údaje na porci na 100g celkem  Kritéria Vím, co jím
   

 20 porcí 

svačinka
energetická hodnota (kcal] kcal  104 241 2 076 max 110  kcal/porci
bílkoviny  g 3 6,3 54,7 -
sacharidy g 12 28,4 244,7  -
  z toho cukry g  6 15 129,5 -
tuky g 5 10,9 79,4 -
    z toho    -
    nasycené mastné kyseliny (SAFA) g 1 2,9 25,3  ≤ 1.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty
    transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty
vláknina g 2 4,3 36,9  
sodík mg  0  0,152 1,312  ≤ 400 mg/100 g
přidaný cukr g 5 11,4  98,4  ≤ 20 g/100 g