Podpořte svou imunitu tímto krásně barveným salátem s červeným grapefruitem a kuřecím masem. Dodáte tělu potřebný vitamín C a bílkoviny, které se významně podílejí na obranyschopnosti organismu.
Proč jíst grapefruit
Grapefruit je cenným zdrojem vitamínu C, který posiluje celkovou obranyschopnost organismu a kardiovaskulární systém. Má silné antioxidační a protizánětlivé účinky a pomáhá snižovat cholesterol a regulovat činnost střev. Už jen 200 g grapefruitu nám pokryje téměř celou doporučovanou denní dávku vitamínu C (100 mg). Grapefruit je však také zdrojem dalších zdraví prospěšných látek jako je kyselina listová, draslík, fosfor a hořčík. Komu vadí nahořklá chuť grepu, tak červený grep je sladší variantou a skvěle se hodí i do zeleninového salátu. Tento salát je díky kuřecímu masu i plný bílkovin, které nás zasytí a podílí se také na posilnění imunity. Stačí už jen přidat celozrnné pečivo a máte vyvážené hlavní jídlo plné základních živin, vitamínů a vlákniny. Radí své tipy Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog.
SUROVINY :
Grapefruit |
100 g |
Hlávkový salát |
120 g |
Zelí červené |
100 g |
Červená řepa - vařená |
200 g |
Celer bulva |
100 g |
Grapefruitová šťáva |
30 g |
Olivový olej |
30 g |
Maso - kuřecí prsa |
300g |
Ořechy vlašské |
20g |
Petrželová nať |
10 g |
Sůl |
3 g |
Med |
10 g |
Pepř |
2 g |
POSTUP:
Nejdříve si připravíme marinádu smícháním olivového oleje, šťávy z grapefruitu, soli, pepře a medu. Kuřecí prsa si polovinou marinády pokapeme a chvíli marinujeme. Pak opečeme na pánvi z obou stran do zlatova. Mezitím si připravíme salát. Grapefruit a červené zelí si pokrájíme na plátky. Celer a červenou řepu nastrouháme nahrubo. Zeleninu smícháme s natrhaným salátem, čerstvou petrželkou a pokapeme zbylou marinádou. Přisypeme vlašské ořechy a pokrájená kuřecí prsa. Podáváme s celozrnným pečivem.
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.
živové údaje |
na porci |
na 100g |
celkem |
Kritéria Vím, co jím |
|
|
2 porce
|
hlavní jídlo |
energetická hodnota (kcal] |
kcal |
517 |
101 |
1040 |
max 400 -700 kcal/porci |
bílkoviny |
g |
41 |
8 |
82 |
- |
sacharidy |
g |
34 |
6,6 |
68 |
- |
z toho cukry |
g |
20 |
3,9 |
39,6 |
- |
tuky |
g |
24 |
4,6 |
47,2 |
- |
z toho |
|
- |
- |
- |
- |
nasycené mastné kyseliny (SAFA) |
g |
3 |
0,6 |
6,4 |
≤ 1.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty |
transmastné kyseliny (TFA) |
g |
0 |
0 |
0 |
≤ 0.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty |
vláknina |
g |
9 |
1,9 |
18,7 |
|
sodík |
mg |
01 |
0,15 |
1,54 |
≤ 2,2 mg/kcal |
přidaný cukr |
g |
4 |
0,8 |
8,2 |
≤ 2,5 g/100 g |