Fotografie: Tomáš Martínez |
Fazolová minestrone je zeleninová polévka s bílkovinou i sacharidy
Zeleninové polévky jsou výborné na doplnění tekutin, vlákniny a zahřátí organismu. Díky nízkému obsahu bílkovin a sacharidů však nemohou plně nahradit hlavní jídlo. Výživově hodnotnou zeleninovou polévku tak můžete udělat přidáním luštěnin (např. fazolí, cizrny či čočky) a brambor či celozrnných těstovin. Fazole jsou zdrojem bílkovin, vlákniny a celé řady vitamínů a minerálů. Do polévky můžete použít konzervované fazole, nebo si je uvařit doma předem. Je vhodné je před vařením namočit přes noc do vody, aby se zvýšila jejich stravitelnost. Zeleninu do polévky můžete obměnit dle chuti a sezóny. Doplňuje Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
SUROVINY :
Fazole červené Bonduelle | 250 g |
Mrkev | 150 g |
Cuketa čerstvá | 150g |
Celer řapíkatý | 200 g |
Fazolové lusky zelené čerstvé | 150 g |
Cibule | 100 g |
Česnek | 10g |
Olivový olej | 20 g |
Celozrnné těstoviny | 150 g |
Rajčata pasírovaná | 400 g |
Sůl | 1 g |
Pepř | 1 g |
Paprika sladká mletá | 5 g |
Bobkový list | 1 g |
Provensálské koření | 5 g |
POSTUP:
V hrnci na rozpáleném oleji orestujeme na jemno pokrájenou cibulku a česnek. Poté přidáme na kostičky pokrájenou zeleninu (celer, cuketu, mrkev, lusky) a chvíli restujeme. Přidáme bobkový list, provensálské koření, sůl, pepř, papriku a pasírovaná rajčata. Plechovku od rajčata dvakrát naplníme vodou a přilijeme do hrnce a necháme přijít k varu. Pak vsypeme těstoviny a vaříme cca 8-10 min, aby byly těstoviny uvařené na skus. Na závěr přimícháme slité a propláchnuté fazole.
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.
živové údaje | na porci | na 100g | celkem | Kritéria Vím, co jím | |
398g |
4 porce |
polévka | |||
energetická hodnota (kcal] | kcal | 324 | 81 | 1 294,6 | max 100 kcal/100 g |
bílkoviny | g | 14 | 3,4 | 54,9 | - |
sacharidy | g | 49 | 12,3 | 195,8 | - |
z toho cukry | g | 10 | 2,4 | 38,6 | - |
tuky | g | 7 | 1,8 | 27,9 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SAFA) | g | 1 | 0,3 | 4,2 | ≤ 1.1 g/100g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0.1 g/100g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty |
vláknina | g | 13 | 3,3 | 53,2 | |
sodík | mg | 1 | 0,15 | 2,41 | ≤ 340 mg/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 2,5g/100g |