Recepty 8. 10. 2024 | Bc. Martina DrtinováBc. Martina Drtinová

Školní svačina: Ovocno-ořechový jogurtový parfait

Dětské svačiny nemusí být nudné! Tento ovocno-ořechový jogurtový parfait přináší pestrou paletu chutí a textur, které si vaše děti zamilují. Čerstvé ovoce dodá potřebnou sladkost a vitamíny, jogurt zajišťuje přísun bílkovin a vápníku, zatímco ořechy a semínka přidávají zdravé tuky a křupavost.

Ovocno-ořechový jogurtový parfait

Tento recept je snadno přizpůsobitelný podle preferencí dítěte. Pokud jsou děti alergické na ořechy, můžete je nahradit například kousky kokosových lupínků nebo sušeného ovoce. Pokud by parfait nebyl dostatečně sladký, můžete přidat více medu nebo javorového sirupu, avšak mějte na paměti množství přidaného cukru.

Příprava parfaitu je rychlá a snadná, což ocení každý rodič v ranním shonu. Pokud se ale vaše dítě vypravuje do školy samo, můžete parfait připravit večer a vaše ratolest si jej ráno jen přendá do školního batohu.

Sklenice s parfaitem je navíc krásně vrstvená, což děti zaujme už na první pohled. Díky kombinaci všech těchto složek se parfait stává nejen lahodnou pochoutkou, ale i skvělým způsobem, jak podpořit zdravý růst a vývoj vašich dětí.

Ingredience (1 porce)

bílý jogurt (3,5 % tuku) 100 g 
1 lžička medu 5 g 

hrst čerstvého nebo mraženého bobulovitého ovoce

30 g 
1 vrchovatá lžíce ořechů (vlašské, kešu, mandle) 15 g 
1 lžíce ovesných vloček 10 g 
1 lžíce semínek (chia, lněná, slunečnicová, konopná) 5 g 

Postup 

  1. ovocno-ořechový jogurtový parfaitČerstvé ovoce omyjeme a větší kousky pokrájíme. Ořechy nahrubo nasekáme. Jogurt smícháme s medem nebo javorovým sirupem.
  2. Do zavařovací sklenice o objemu 200-250 ml budeme postupně vrstvit ingredience takto: Na dno dáme polovinu jogurtu, poté přidáme vrstvu ovoce a polovinu ořechů, vloček a semínek. Na to přidáme zbytek jogurtu a zakončíme zbývajícím ovocem, ořechy, vločkami a semínky.
  3. Sklenici uzavřeme a máme hotovo.

Nutriční hodnoty

  • energetická hodnota: 369 kcal
  • bílkoviny: 9 g
  • sacharidy: 22 g
  • tuky: 16 g
  • vláknina: 4 g

Doba přípravy

  • 10 minut

Finanční náklady

  • ca 20 Kč (dle cen k 8/2024)

Recept je součástí našeho projektu Školní svačiny.

 
Příprava a foto: Lucie Nováková


Mohlo by vás také zajímat: