V obchodě seženete jak kukuřičné, tak pšeničné tortilly. Výhodou kukuřičných tortill je jejich přirozená bezlepkovost, jistým mínusem je nižší obsah bílkovin a vlákniny. Při výběru tortill vždy upřednostňujte celozrnné varianty, které jsou bohatší nejen na vlákninu, ale i vitaminy B skupiny, selen, hořčík a zinek.
Tortilla se zeleninou, řeckým jogurtem a bylinkami
Na tortillách je půvabná jejich jednoduchost a všestrannost. Zabalit se do nich dá téměř cokoli, k jejich servírování není zapotřebí nádobí, samy poslouží i jako talíř. Dají se i zapékat.
Suroviny
tortilla celozrnná 4 ks | 250 g |
paprika červená | 200 g |
cibule červená | 100 g |
cuketa | 450 g |
řecký jogurt 0 % tuku | 150 g |
petrželka | 20 g |
olej olivový (1 lžíce) | 10 g |
ocet vinný (1 lžíce) | 10 g |
rozmarýn | 5 g |
česnek | 5 g |
sůl | 2 g |
Postup
V misce smícháme olej, ocet, rozmarýn, prolisovaný česnek a sůl. Očištěné papriky nakrájíme na proužky, cibuli na klínky. Zeleninu vložíme na plech a smícháme s připravenou olejovou směsí. Pečeme v troubě přibližně 25-30 minut. Mezitím smícháme řecký jogurt s bylinkami. Jogurtem potřeme předem nahřáté tortilly a poklademe pečenou zeleninou.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 381 | 121 | 1 523 | max 550 kcal/porci |
bílkoviny | g | 12 | 3,9 | 48,8 | - |
sacharidy | g | 43 | 13,5 | 170,6 | - |
z toho cukry | g | 7 | 2,1 | 26,9 | - |
tuky | g | 18 | 5,5 | 70 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 8 | 2,4 | 31 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0.15 g/100 g |
vláknina | g | 6 | 1,8 | 23,2 | ≥ 1.4 g/100 g |
sůl | g |
2,4 |
0,39 |
5,03 |
≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 2,5 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pokrmy určené k přesnídávce, lehkému obědu a pod).