Recepty 11. 10. 2018 | PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Tortilla se zeleninou, řeckým jogurtem a bylinkami

Na tortillách je půvabná jejich jednoduchost a všestrannost. Zabalit se do nich dá téměř cokoli, k jejich servírování není zapotřebí nádobí, samy poslouží i jako talíř. Dají se i zapékat.

Tortilly, lehká večeře
Tortilla se zeleninou a řeckým jogurtem Fotografie: Martin Kincl

V obchodě seženete jak kukuřičné, tak pšeničné tortilly. Výhodou kukuřičných tortill je jejich přirozená bezlepkovost, jistým mínusem je nižší obsah bílkovin a vlákniny. Při výběru tortill vždy upřednostňujte celozrnné varianty, které jsou bohatší nejen na vlákninu, ale i vitaminy B skupiny, selen, hořčík a zinek.

Suroviny

tortilla celozrnná 4 ks   250 g
paprika červená 200 g
cibule červená 100 g
cuketa  450 g
řecký jogurt 0 % tuku 150 g
petrželka 20 g
olej olivový (1 lžíce) 10 g
ocet vinný (1 lžíce) 10 g
rozmarýn 5 g
česnek 5 g
sůl 2 g

Postup

V misce smícháme olej, ocet, rozmarýn, prolisovaný česnek a sůl. Očištěné papriky nakrájíme na proužky, cibuli na klínky. Zeleninu vložíme na plech a smícháme s připravenou olejovou směsí. Pečeme v troubě přibližně 25-30 minut. Mezitím smícháme řecký jogurt s bylinkami. Jogurtem potřeme předem nahřáté tortilly a poklademe pečenou zeleninou.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 381 121 1 523 max 550 kcal/porci
bílkoviny g 12 3,9 48,8 -
sacharidy g 43 13,5 170,6 -
z toho cukry g 7 2,1 26,9 -
tuky g 18 5,5 70 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 8 2,4 31 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.15 g/100 g
vláknina g 6 1,8 23,2 ≥ 1.4 g/100 g
sůl g

2,4

0,39

5,03

≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g 0 0 0 ≤ 2,5 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pokrmy určené k přesnídávce, lehkému obědu a pod). 



Mohlo by vás také zajímat: